Andro Vlahušić najavio osnivanje Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije

216

Ispred platforme Dubrovnik-naš grad povodom Svjetskog dana zdravlja konferenciju za novinare održali su kandidat za gradonačelnika dr Andro Vlahušić i dr Matija Čale Mratović.

-Kad smo 1989. osnovali udrugu Dubrovnik-zdravi grad, bili smo među prvim gradovima u Europi. Moram posebno izdvojiti nekoliko liječnika kao što su dr Antun Car, koji je radio medijske priloge o zdravlju, dr Mariju Radonić, pedijatrica u OB Dubrovnik i osoba koja je danas prva na liniji borbe protiv Covida, dr Lile Betica. Bili smo orijentirani djeci, mentalnom zdravlju, racionalnoj uporabi lijekova, nepušenju, što je i danas aktualno. Onda je nastupila ratna godina, kad smo surađivali s dr Slobodanom Langom, kojemu nije bilo teško napustiti topli zagrebački dom kako bi bio ovdje s nama, hrabriti nas i davati nadu. Tada su osnovali i Konvoj Libertas, koji je bio važna civilna snaga u obrani Dubrovnika. Tih ratnih godina radili smo bez najava i medijskih istupa i imali program zaštite djece od minsko eksplozivnih sredstava. Bili smo jedan od prvih gradova u Dubrovniku, a rekla bih i u Europi, po programu prevencije ovisnosti. Sad kad smo u ovoj situaciji, pritom mislim na Covid, vraćamo se na temeljne postulate javnog zdravstva: distanciranje, pranje ruku, ali i nešto puno važnije, a to je ono: čuvajući sebe, čuvam i drugog. Pojedinac ne može biti zdrav, ako to nije i zajednica, ako pojedinac nema uvjete u kojima će moći čuvati svoje zdravlje. Nema uspješnog i zdravog pojedinca bez zdrave zajednice i obrnuto. Željela bih čestitati našim skromnim i samozatajnim medicinskim djelatnicima i medicinskim sestrama na njihovom radu i želim im puno uspjeha, kazala je uvodno dr Čale-Mratović.

-Naš županijski stožer ne zna i nema vještine, ne postoji javno-zdravstveni pristup. Prva mjera kada postanem ponovo gradonačelnik će biti formiranje lokalnog stožera u koji ću pozvati predstavnike Konavala, Župe, Dubrovačkog primorja, Stona, te ZL Dubrovnik, kazao je dr Vlahušić.

Najavio je i izradu najbolje javnozdravstvene kampanje u svrhu suzbijanju širenja koronavirusa te podizanja svijesti o potrebi sigurnoga cijepljenja među svim skupinama stanovništva, kako bi “regija Dubrovnik što prije postigla kolektivni imunitet te se spriječilo lokalno širenje virusa i omogućilo siguran dolazak turista koji su cijepljeni“. A sve to, kako bi se “uz velike napore, mogao nadoknaditi zaostatak koji je nastao zbog nedostatka lokalne akcije”.
Napomenuo je i da još od prošle godine snažno zagovara cijepljenje turističkih djelatnika, što su kao nužno nakon šest mjeseci sada prihvatili i Vlada RH te nezavisni stručnjaci. Ujedno je najavio da će odmah prvog dana predložiti Gradskom vijeću da se svim zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske, ali i ostatka Europe, pokloni Dubrovnik card ako dođu u Dubrovnik i ostanu u privatnom smještaju ili hotelima duže od tri dana. Pohvalio je i rad lokalnih zdravstvenih djelatnika, istaknuvši da su rezultati rada zdravstvenih djelatnika u svim zdravstvenim ustanovama na području Dubrovnika dobri iako djeluju u otežanim uvjetima rada zbog pandemije koronavirusa te suočeni s velikim dugovima za isporučene lijekove, a najavio je i nove inicijative.
“Odmah po preuzimanju vlasti u suradnji s novim županom Rokom Tolićem želimo pomoći da naša bolnica bude još bolja. Nakon što prođe pandemija potrebno je ojačati kapacitete Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Dubrovnik i Doma zdravlja Dubrovnik. Ulaganjima u ljudski potencijal zdravstvenih djelatnika, pogotovo domaćih liječnika i sestara, trebamo smanjiti liste čekanja na specijalističke preglede i zahvate, smanjiti odlaske na liječenje u veće regionalne bolnice, a sustav mjera uskladiti s upravama zdravstvenih ustanova te strukovnim organizacijama liječnika i sestara, kako bi odmah stupile na snagu, a ne ostale puko predizborno obećanje” – rekao je Vlahušić te najavio kako će pri tome iskoristiti znanja koje je stekao vodeći dubrovačku bolnicu u dva navrata te Ministarstvo zdravstva.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *