APEL S LOPUDA / Vratite mještanima Lopuda plato istezališta baraka!

81

Na našu redakciju javio se stanovnik Lopuda, a njegov apel prenosimo u cijelosti.

 

“Poštovani,

javljam vam se s jednim višegodišnji problemom, a koji je nastao izdavanjem lopudske rive privatnim koncesionarima, a da se pri tom nije mislilo na stotinjak lopudskih baraka. Gdje i kako ih svaku godinu istegnut, oprati, popravit, piturat i vratit u more? Prije se to radilo na izvlačilištu kod crkve Svetoga Nikole Lopud (čestica zemlje 1050/2)..

Kao što je vidljivo iz ZK izvadka u prilogu maila prije 100-tinjak godina na česticu zemlje broj 1050/2 „UKNJIŽUJE SE PRAVO NEOGRANIČENE SLUŽNOSTI ISTEZANJA BARAKA , ISTEZANJA MREŽA PROLASKA PJEŠICE I SA ŽIVOTINJAMA , TE PAŠE NA TERET ČEST. ZEM. 1050/2 , A NA KORIST: OPĆINARI POREZNE OPĆINE LOPUD“. Ovo pravo dano poreznim obveznicima Lopuda nikada nije povučeno. Ne znam po kojoj osnovi je ono oduzeto Lopuđanima poslije 100 godina.

Do Domovinskog rata preko zime su tu bili istegnuti brodovi Hotela Lopud i poneke barke mještana otoka, gdje se obavljao popravak i radovi sa plastikom, drvetom i slično. Nakon Domovinskog rata ova čestica je data u koncesiju te se ona sada koristi kao terasa ugostiteljskog objekta. Otada mještani Lopuda tu više ne mogu istezati svoje barke pa se snalaze kako znaju i umiju. Uz tu poziciju nalazi se istezalište baraka sa ugrađenim mehanizmom za izvlačenje, pa je samim time vidljiva namjena ovoga dijela lopudske rive. Vraćanjem te čestice sva zagađivanja nastala popravkom baraka bi bila dovedena na jedno mjesto gdje bi se lagano sve očistilo. Samim time što svi živimo od turizma, što se na tim istim plažama kupaju naša djeca i unuci, prisiljeni smo ovakvom čudnom odlukom strugati plastične barke u pržinu plaža na Lopudu. Sve je lijepo vidljivo iz priloženih fotografija, a ako ih trebate još, samo javite.

Mišljenja sam da ovu veliku grešku treba hitno ispraviti i da je sada pravi momenat za to jer je to jedina lokacija gdje se barke mogu sređivati. Greška napravljena iza Domovinskog rata neka se ispravi za vrijeme rata sa korona virusom do dolaska novih turista.

Napomena onima koji izdaju koncesijska odobrenja: neka samo pročitaju ZK izvadak u prilogu maila i sve će im biti jasno. Vjerujem da ćete ovo sada riješiti i time izbjeći nepotrebna prikupljanja potpisa mještana Lopuda, tužbe, žalbe i slično.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *