BARAČ O AFERI LOKRUM: Gradonačelnik Mato Franković se svim snagama trudi braniti i zataškavati malverzacije

194

Afera oko dodjele poslova odvoza otpada s otoka Lokrum je primjer evidentne zlouporabe u postupku javne nabave s ciljem pogodovanja određenom ponuđaču.

Najčešći oblici korupcije u Republici Hrvatskoj vezani su za malverzacije u provedbi javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača te sklapanja poslova neposrednom pogodbom. Ovdje se također radi o takvom slučaju.

Nakon tri godine rastrošnog i bahatog ponašanja, nepotizma, raspačavanja javnog dobra te građevinske stihije, HDZ-ova mašinerija i dalje nastavlja istom formulom.

Gradonačelnik Mato Franković se svim snagama trudi braniti i zataškavati malverzacije, ali često u njima i sam sudjeluje svojim suglasnostima i punomoćima. Naime, kako je prije godinu i po dana omogućio ukidanje statusa javnog dobra u aferi „Okrajak“ u korist privatnika, tako je ovaj put omogućio ravnatelju Lokruma Ivici Grilecu da pogoduje u dodjeli posla odvoza otpada.

Ne očekujemo od gradonačelnika Frankovića da će preuzeti odgovornost za svoj nemar i nastalu štetu jer on ne razumije što znači preuzeti odgovornost, ali očekujemo hitnu ostavku Ivice Grileca s nadom da će na njegovo mjesto doći netko tko će se rukovoditi načelima transparentnosti i racionalnim gospodarenjem javnim novcem. Također, pozivamo nadležna tijela da provedu istražne radnje radi utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti u navedenom postupku dodjele posla odvoza otpada s otoka Lokruma.

Jadran Barač

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik                                                        

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *