Beroševa preporuka hrvatskim građanima

68

Gostujući u RTL Direktu ministar zdravstva Vili Beroš je komentirao nošenje maski.

“Maske su nešto što stvara od početka određene kontroverze. Kada je riječ o kirurškim maskama, one su prvenstveno napravljene tako da se štiti bolesnika kojeg se operira od kirurga koji ga može zaraziti. To je taj smjer. Vidio sam neki dan, u Češkoj, reklamu da moja maska čuva vas, a vaša mene. To je bitno za naglasiti. Drugo, vrlo je važan način na koji koristimo masku: način stavljanja, način skidanja, izbjegavanje diranja maske tijekom upotrebe, zatim adekvatno zbrinjavanje maske… Sve su to određene pretpostavke koje se moraju ostvariti da bi maske imale određeni efekt’, kazao je Beroš ta RTL.

Dodao je i da bi ih u ovom kontekstu čak preporučio i da su pojedina istraživanja su pokazala da čak i obična tkanina sprečava prijenos određenog broja čestica, ali da Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporuča nošenje maski zdravim osobama.

‘Po njihovim preporukama maske trebaju nositi osobe koje su inficirane i osobe koje su u kontaktu, odnosno njeguju inficirane osobe. Međutim, iz psiholoških razloga, iz razloga da ipak sprečava dolazak tih čestica aerosola mogao bih reći da nošenje maske nije loše”, rekao je Beroš.

IZVOR: Poslovni dnevnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *