BOŽIĆNA ZVIJEZDA BRZO SE OSUŠI I IZGUBI LISTOVE? Slijedite ova tri savjeta i produžite vijek trajanja ovoj blagdanskoj biljci!

189

Među omiljene blagdanske dekoracije zasigurno spada i božićna zvijezda. Ova predivna biljka divno se uklapa blagdanski duh, no iako je lijepa, zvijezda često zadaje puno problema njezinim vlasnicima.

Zbog toga je ljudi često bace vrlo brzo nakon što je kupe, iako ova ljepotica može potrajati puno duže, piše Zadovoljna.hr.

Želite li da vam Božićna zvijezda potraje duže, dobro upamtite ova tri savjeta:

Toplina i svjetlost trebaju biti umjereni

Ova biljka voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti. Držanje Božićne zvijezde uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka jednako je štetno za vijek trajanja kao da ju stavite na balkon. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Zalijevanje odozdo

Voda je dobra za sva živa bića, ali svejedno nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Potrebno ju je zalijevati odozdo preko podloška, jer uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke. Preporučuje se svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji zvijezda nije upila.

Presađivanje i skraćivanje izdanaka

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba prikratiti na 10 cm visine.

Potom ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam tjedana. Poslije toga slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja kolovoza, piše Zadovoljna.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *