BRANITELJI DUBROVNIKA: Spomenik na Pilama mora biti od kamena i ne smije narušavati vizuru Grada!

118

Spomenik braniteljima na Pilama demontiran je, kako su kazali iz gradske uprave, zbog lošeg stanja i opasnosti za prolaznike. Mnogi branitelji su odahnuli, smatrajući ga neadekvatnim i spomenikom za koji se uopće ne zna što predstavlja.

Pitali smo branitelje u Facebook grupi Branitelji Dubrovnika kakav spomenik oni vide na platou Pila ili nekoj drugoj lokaciji, a koji bi bio dostojan žrtve koje su dali za obranu grada pod Srđem.

Ovo su neki od njihovih komentara: “Kameni spomenik, sa simbolima grada i tradicije te u to utkati poruku mladosti, hrabrosti, prkosa.”, “Lik našeg čovjeka u rebama i patikama, s krunicom oko vrata”, “Od kamena obavezno i barem malo prilagođen starinama. Obavezan vječni plamen”, “Kamen i vječni plamen”, “Umjesto sata na autobusnoj stanici kameni obelisk, na četiri ploče nosača posveta. obelisk ne bi kvario vizuru, čak niti zauzimao neki praktično korisni prostor, dok mu je vidljivost više nego potpuna.” Branitelj s kapom i šahovnicom koji drži grad sa svetim Vlahom. Normalno da bude kamen.”, “Kameno srce, a u srcu izrezbaren lik branitelja koji stoji iznad Grada”, “Mislim da su svi branitelji i braniteljske udruge suglasni da bi spomenik trebao biti od kamena i toliko prepoznatljiv da turisti na prvu znaju čemu je posvećen i koja mu je svrha, a ne da u ogledalima spomenika popravljaju frizure ili pišaju iza njega jer ne znaju da je to spomenik ljudima koji su obranili grad od najveće agresije u povijesti.”, “Kameno srce, a u sredini branitelj i sveti Vlaho koji zajedno drže u rukama Grad. Poviše njih maslinova grančica kao simbol mira. Mislim da treba pokazati svima kako je ovo uvijek bio grad slobode i mira, a bio je tako razaran. Sam pogled na njega treba biti poruka svima, onima koji dolaze kako smo se za njega borili, ali i kako želimo mir ostaviti kao zalog za budućnost naše djece.”

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku kako bismo doznali kako oni vide buduće rješenje spomenika onima koji su zaslužni za našu slobodu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

Prostor na Pilama, na mjestu gdje se nalazio spomenik je u lošem stanju te će biti saniran i popločan kamenim pločama. Pozicija trajnog spomenika branitelja će ostati na Pilama i o tome postoji konsenzus svih braniteljskih udruga. A, cilj je da se putem dijaloga sa svim braniteljskim udrugama, postigne dogovor o novom, trajnom, spomeniku braniteljima, a koji će odavati poštovanje prema svima onima koji su dali svoje živote za Grad ili su to svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili spremni učiniti.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *