Ceh ugostitelja DNŽ: Opet je teoretiziranje dovelo do apsurda u smislu realizacije, odnosno prakse

155

“Zamislite nove mjere kao Natječaj za obavljanje neke djelatnosti, posla.
Na natječaju za obavljanje gospodarske djelatnosti Stožera civilne zaštite ugostiteljstvo neće proći na jednom posve, a to je po zadanim uvjetima vrlo evidentno, namještenom natječaju. Kojim riječima, ako ne namještaljkom u smislu da izgubite, a ne dobijete na natječaju, nazvati uvjete koji su potpuno nerealni i za koje unaprijed znate da ih većina neće zadovoljiti,  te na takav način dovodite do zatvaranja lokala od strane gospodarstvenika. Ukoliko je nečija procjena ili percepcija da je manje otvorenih ugostiteljskih objekata manje i zaraženih, onda sukladno tome treba donijeti odluku, stati iza nje, ugostiteljske objekte zatvoriti te preuzeti potpunu odgovornost za tu djelatnost. Mjere koje su nemoguća misija  za većinu poslovnih prostora su ciljano prebacivanje odgovornosti i težine odluke, zajedno s posljedicama iste, na ionako iscrpljeno gospodarstvo iz kojega oni koji smišljaju odluke i donose mjere porezima generiraju svoje prihode i prihode drugih brojnih ovisnika o državnom proračunu.
Dubrovnik će se sa svojom mediteranskom klimom izvući s taracama na otvorenom,  za neko vrijeme, međutim ovi novi uvjeti u kojima je broj stolova, ljudi, posla već doslovno prepolovljen, na ionako slabo i neizvjesno poslovanje, dodatno guraju većinu do potpune nerentabilnosti te posljedično zatvaranja djelatnosti.
Opet je teoretiziranje dovelo do apsurda u smislu realizacije, odnosno prakse. Teško da itko od nas nema razumijevanja za bojazan prevelikog opterećenja zdravstvenog sustava,  za maske i obvezu nošenja istih u zatvorenom isto tako postoji implicitno razumijevanje. Sve druge odredbe i mjere sinonim su za lockdown odnosno napravljene su tako da bi izazvale efekt lockdowna, a teret zatvaranja ide na račun onog lica koje ga izgovori.
Kad nešto ne želite da se razjasni oformi se povjerenstvo, a kad ne želite da neka djelatnost posluje, postavite joj u obliku mjera takve uvjete poslovanja u kojima je ono nemoguće.” 

Ceh ugostitelja Dubrovačko neretvanske županije

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *