DANAS JE DAN MARIHUANE! Pročitajte priču o srednjoškolcima zbog kojih se slavi 420

122

Za Dan marihuane koji se svake godine obilježava 20.travnja, sigurno ste čuli. No, jeste li se ikada zapitali zašto baš taj datum i kakve veze ima 420 ( ‘four-twenty’) ima s ‘gandžom’?

Sve je počelo 1971. godine kada se grupa studenata, popularnog imena ‘Waldos‘, okupljala pored kipa Louisa Pasteura kako bi u 16 sati i 20 minuta zapalili, a nakon što su ih nekoliko puta zamalo uhvatili, prvotnu šifru “4:20 Louis” skratili su na “4:20”. Mladež tada nije ni znala da će obilježiti povijest, sve dok novinar Steven Hager iz High Timesa nije pisao o njima kao ‘razuzdanoj‘ mladeži tadašnjeg vremena. 

Tako je 20.4. postao praznik za sve one koji vole uživati u marihuani. 

U Hrvatskoj marihuana nije legalna, a ovo je popis većine zemalja u kojima smijete ‘zapaliti’. Uzmite  u obzir da je u nekim od ovih država dozvoljena određena gramaža kao zakonom odobrena:
Nizozemska, Portugal, Češka, Colorado, Washington i Oregon, Španjolska, Jamajka, Urugvaj, Čile, Meksiko, Argentina, Indija, Bangladeš, Belgija, Kolumbija, Kambodža, Peru, Kanada.

U ovim državama, pak, marihuana je strogo zabranjena: Kina, Egipat, Francuska, Indonezija, Japan, Malezija, Nigerija, Norveška, Filipini, Poljska, Kuba, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Tajland, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam. Imajte na umu da se posjedovanje i najmanje količine marihuane kažnjava kao doživotna kazna

rtl.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *