DRAMATIČNE BROJKE NAGOVJEŠTAJU KRAH TURIZMA: Crne prognoze već se ostvaruju

90

Sustav fiskalizacije Porezne uprave i podaci koji iz istog proizlaze naslućuju kako je domaće gospodarstvo radi koronavirusa očekivano osjetno usporilo u odnosu na lanjsku godinu. Kako kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori broj fiskaliziranih računa u ožujku prošle godine u odnosu na isto razdoblje ove godine otkriva pad za 27,5 posto.

Iznosi istih tih računa u padu su za 13,5 posto, a trgovina na veliko pala je za 8,1 posto, a pao je i iznos fiskaliziranih računa u trgovini na malo i to za 2,9 posto.

No, očekivano najveće posljedice koronakrize osjete se u turizmu. Naime, u razdoblju od 24.veljače do 29.ožujka ove godine, u usporedbi s istim periodom prošle godine djelatnosti pružnja smještaja, kao i pripreme te posluge hrane smanjene su za 37 posto prema broju računa, u isti mah iznos tih računa u padu je za 41 posto. Konkretnije s 1,3 milijarde kuna pao je na 767 milijuna.

Stavite li naglasak na posljednji tjedan ovogodišnjeg ožujka te ga usporedite s posljednjim tjednom lanjskog ožujka tada je situacija još alarmantnija pošto se bilježi smanjenje broja računa za 96 posto, dok je iznos računa u padu za 93 posto, odnosno s 268,4 milijuna na 19,1 milijun kuna.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *