Dubrovačka alka- nekoliko stoljeća starija od Sinjske

142

Gradske ulične igre su osim svima dobro poznatih igara kao što su graničar, basket, treseta, nogomet i slično uveli i alku, koja se nekada davno igrala u Gradu. Pa za one koji ne znaju: dubrovačka alka slična je Sinjskoj alci, ali je starija nekoliko stoljeća.

Prvo spominjanje alke je iz 1383. godine kada su državna vijeća odlučila da će se alka održavati po starom običaju, što znači da je još starija, ali se ne zna točan datum njezina nastajanja.

Različiti spisi Dubrovačkog arhiva govore o tome kako se igra, latinskog naziva „palij“ igrala u Dubrovniku i bila vrlo popularna.

Spominje se kako se igrala u veljači, ali i 5. srpnja, na dan prijenosa ruke svetoga Vlaha. U rijetkim dokumentima koji spominju dubrovačku alku govori se kako se igrala i još nekih drugih dana, uz dozvolu kneza.

Igrala se od prve polovice 15. stoljeća do potresa 1667. Nakon toga nema podataka o njezinom izvođenju. Nije se održala samo 1545. i 1643., a to znači da se alka igrala više od 280 puta.

Održavala se na prostoru ispred Kneževoga dvora, od Sponze do Katedrale. Taj dio nije bio popločan, a dužina staze iznosila je 150 metara. Alka je bila pred Kneževim dvorom i trebalo ju je zahvatiti kopljem. U arhivskim spisima se spominju tučnjave i razbijeni nosevi navijača.

Pobjednik je bio onaj koji bi tri puta uspio zahvatiti alku, digne prsten ili tzv. kolač. Tada bi alkar dobio prsten kao nagradu, a ukoliko bi igrao bez konja, samo rukavicu. U 15. stoljeću imala je oblik prstena izrađenog od srebra, a u 17.od željeza. Nagradu je, naravno, dodjeljivao knez dubrovački.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *