Evo kako gradski vijećnici komentiraju situaciju oko Ubera i taksista

108

Novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu izazvat će potpuni kolaps prometa u Dubrovniku, smatra Maro Kristić koji se u svom statusu na Facebooku osvrnuo na sukob između taksija i Ubera kao i potpunu liberalizaciju tržišta kakvu predviđa novi prijedlog Zakona. ‘Problem ne leži u Dubrovniku, Dubrovnik je samo područje interesa na kojem je problem eskalirao. Pravi krivci su u Zagrebu, premijer i Vlada koja potiče bezakonje i ugrožava sigurnost prometa na cestama’, izjavio je Kristić. Upitali smo nekoliko gradskih vijećnika za komentar o ovoj situaciji.

Ivan Jelčić (DDS)

– Moje stajalište uvijek je bilo kako je potrebno postići neki kompromis. Smatram da Uber radi protuzakonito zato što je takav zakon Hrvatske. Sad je Europski sud presudio da je Uber zapravo taksi služba. Uvijek sam se zalagao za to da se nađe mjesto za obje kompanije na tržištu na način da Uber na sebe preuzme neke obaveze, te da se ujedno dosadašnjim taksistima olakša poslovanje, smanjujući im neke namete i obveze. Ovo ljeto kad je bio onaj sukob nadao sam se kako će se naći neko kompromisno rješenje gdje bi se jedna i druga strana našli negdje na sredini i kako bi jedni i drugi radili zakonito.

Miho Obradović (HNS)

– O tome koliko najviše ispaštaju građani se može vidjeti koliko građani to koriste. Mislim da jako veliki broj građana koristi Uber. Stav moje stranke i mene je da smo mi za jednu liberalizaciju tržišta, ali definitvno uz jasne regulative koje bi podrazumijevale ista prava i obveze. Ne mogu biti dvosmislene i trosmislene, već jasne okvire, bez povlaštenih. Potreba se vidi i novo vrijeme donosi pojačan razvoj tehnologija, tako da potreba za jeftinijom uslugom postoji. Jedna i druga strana trebale bi sjesti i naći zajednički jezik. Ja osobno koristim Uber i prije nekoliko dana imao sam jednu situaciju. U Gružu sam naručio Uber i ispred mene stalo je službeno taksi vozilo, izmaknuo sam se, a čovjek je otvario prozor i rekao ‘Miho?’, objašnjavajući mi da uđem konstatirao je ‘tko se ne zna prilagoditi, propada’. Znači taj čovjek je službeni taksist, s Uber aplikacijom, što je samo u nas moguće.

Blaž Pezo (HDZ)

– Načelno se slažem s onim što je rekao Kristić. Ovakva situacija je neodrživa. Ono što je sadašnjim zakonom propisano je to da postoji taksi služba koja je obvezna imati licence, polagati ispite i tako dalje. Takva situacija gdje jedni plaćaju izdavanja lokalnoj i državnoj upravi te su podložni inspekcijama je nekorektno naspram onih koji to ne moraju, a bave se istim poslom. Tu se država mora postaviti, svakako da u tom smislu razumijem nezadovoljstvo taksista.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *