FOTO// NAJPOSEBNIJI DOČEK LJETA I OVE GODINE U DUBROVNIKU NA SRĐU

190

Danas je i službeno stiglo ljeto, taj divni period u godini kada je sve moguće. Dani su duži, noći vrele, energija posebnija i ljubav zanosnija.  Na prvi dan ljeta obilježava se i svjetski dan glazbe, pa tako glazbenici diljem planeta nastupaju na javnim gradskim površinama, podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Jedna od tih glazbenika je i Ana Rucner, sjajna violončelistica, čiji se autorski festival ‘Ana u Gradu’ održava upravo na današnji dan, a ove godine obilježava okruglih 10 godina. Tokom posljednjeg desetljeća Ana je na prelijepoj prirodnoj pozornici, amfiteatru Excelsa nekretnina na Srđu, ugostila brojne umjetnike te pred nekoliko tisuća posjetitelja izvela razne čarobne skladbe zadivljujućih melodija. Posebnost ovog događaja, osim njegove lokacije, je i vrijeme održavanja. Naime, u isto vrijeme s prvim zrakama ranog jutarnjeg sunca, točno u 5 sati, začuju se nježne žice Aninog violončela, čime započinje njezin jedinstven ‘Pozdrav ljetu’. Dubrovčani i njihovi gosti uvijek su iznova očarani Aninim projektom, koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, pa tako i Srđ postaje premali za sve one kojima nije problem ustati i prije cika zore, jer znaju da uskoro slijedi nezaboravno glazbeno iskustvo, koje će pamtiti za cijeli život.

Danas se Ani na pozornici pridružio i briljantni glazbenik, hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović, a zajedno su izveli mnoga poznata djela klasične glazbe, počevši sa Meštrovićevom obradom Vivaldijevog ‘Ljeta’. Tijekom koncerta Matej i Ana praizveli su skladbu “Dolcello Mediterana”, koju je Matej skladao upravo za Anu. Odjevena u lepršavu plavu haljinu modne dizajnerice Andree Zvono, koja ju godinama oblači upravo za ovaj projekt, Ana je izgledala poput morske vile, a sa svojim čarobnim štapićem – violončelom – začarala je sve prisutne, uvevši ih u dugo, toplo ljeto.

Nakon koncerta njezina mama Snježana uručila joj je tortu koju je za ovu prigodu posebno pripremila Alisa Nenadić iz dubrovačke slastičarnice Dolce Vita, kojom su svi zajedno proslavili jubilarnu obljetnicu projekta ‘Ana u Gradu’, a Ana je izjavila : “Današnji koncert zauvijek ću pamtiti jer baš kada se sve činilo nemogućim mi smo ipak uspjeli održati tradiciju i dočekati prvi dan ljeta. Glazba i priroda ponovno su pokazale svoju ljepotu i moć. Hvala svima što su bili sa mnom na ovaj divan dan! Koncert ‘Pozdrav ljetu’ zapravo je naš zajednički projekt, on će trajati i živjeti onoliko koliko god će publika to htjeti!”

Unatoč događajima koji su proteklih mjeseci utjecali na naše živote, radi kojih je na tren život gotovo i stao, na radost brojnih ljubitelja umjetnosti i Aninog hvalevrijednog projekta danas je uspješno nastavljena tradicija festivala ‘Ana u Gradu’ i njezin ‘Pozdrav ljetu’, na kojem su Ana, Matej i njihovi gosti u čarobnom dubrovačkom ambijentu pozdravili prvo ljetno sunce.

Fotografije Foto Nomad 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *