(FOTO) PROŠLO TESTIRANJE: Gradonačelnik se upoznao s novim sustavom za uzbunjivanje

54

Osnovna prednost novih sirena za uzbunjivanje je što postoji mogućnost slanja govornih poruka, što dosad nije bilo moguće. Problem zastarjelog sustava nije rješavan od 2004. godine, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje ove godine započela je proces modernizacije sustava za uzbunjivanje. Prva faza radova je gotova.

Danas su se sirene i testirale, što će postati uobičajna praksa svake prve subote u mjesecu u cijeloj Hrvatskoj. Što se tiče samog znaka za uzbunjivanje sirene se čuju u radijusu do 800 metara, a što se tiče govora malo manje. Ovim testiranjem se želi ustanoviti koje su to zone koje one pokrivaju kako bi se služba mogla osloniti na te podatke i vidjeti koliko sirena Dubrovniku treba. 

Druga faza radova ovisi o financijskim sredstvima, a istaknuto je kako je prioritet ovog područja dolina Neretve gdje prijeti veliki rizik od poplava.

Turizam kao glavna gospodarska grana veže se uz još jedan aspekt, a to je sigurnost, naglasio je gradonačelnik Mato Franković koji se zahvalio Područnom uredu Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, Vladi i resornom Ministarstvu na rješavanju ovog problema.

– Imamo moderan sustav uzbunjivanja koji podiže razinu sigurnosti u gradu. Što se tiče financijskih sredstava, Grad je spreman pomoći u drugoj fazi kako bi se cijelo područje pokrilo. Sve je stvar navike i dobre komunikacije s gostima i mislim da je većina njih navikla da postoje sustavi za uzbunjivanje, jer radi se o njihovoj sigurnosti, ali i sigurnosti stanovnika Grada – rekao je gradonačelnik dodavši kako vjeruje da će svi na kraju biti zadovoljni jer Grad ima ovakav sustav koji mu od Domovinskog rata nije trebao, ali nikad se ne zna kad će zatrebati.

Podsjetimo, prilikom modernizacije sustava za uzbunjivanje, demontirane su stare sirene u Dubrovniku i umjesto njih, na Osnovnoj školi Ivana Gundulića i na zgradi Vatrogasaca, instalirane nove elektronske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *