(FOTO/VIDEO) Vraća se život Malom Stradunu!

129

Udruga građana grada Dubrovnika “Mali Stradun” vam s ponosom predstavlja plod četverogodišnjeg rada i mnogo uloženih novaca i truda u projekt revitalizacije Malog Straduna.  

Mali Stradun je prije rata bio nezaobilazno mjesto popodnevnih šetnji i večernjih izlazaka Dubrovčana koji su tu popularnu šetnicu u razonodi, zabavi i odmoru dijelili s turistima iz obližnjih hotela. Međutim, vremena su se promijenila, hoteli su se renovirali, a dubrovački ‘Mali Stradun’ je nažalost ostao isti…U galeriji Vam donosimo slike Malog Straduna prije i poslije planirane rekonstrukcije Malog Straduna. Cilj projekta je dobiti dodatni društveni prostor kako za turiste tako i za građane Dubronika koji će tamo provoditi svoje slobodno vrijeme. Želimo vratiti društvenu funkciju koju je Mali Stradun nekad imao, a ona je nažalost izgubljena zbog protoka vremena i derutnosti koja ga je zahvatila. Jednostavno želimo stvoriti kvalitetan prostor za boravak građana.

Oblikovanje projekta je kombinacija suvremenog izričaja uz upotrebu tradicionalnih materijala i suvremenih materijala u skladu sa kompletnom vizijom oblikovanja zone Malog Straduna, a uz korištenje ovih elemenata s „prodiranjem“ prirode dobivena je usklađena cjelina ujedinjena sa prirodnim okolišem. Kako bi se naglasila važnost ekološkog principa ovim rješenjem predviđena je penetracija postojećeg zelenila u novu gradnju s ozelenjavanjem kako samog Malog Straduna, šetnice, tako i ozelenjavanjem svih građevina na svim „slobodnim“ prostorima (krovovi, nadgrađa, terase).

Također se želimo osvrnuti i na neke medijske natpise kako je ovdje riječ o privatnom interesu pojedinaca. Da tako je, ovdje je riječ o privatnom interesu dubrovačkih obitelji Sršen, Glasnović, Tapalović, Kamić, Kužnini i tako redom da ne nabrajamo koji su vlasnici ovih zapuštenih nekretnina na Malom Stradunu i koji se žele zadužiti u bankama, uložiti novce, raditi, otvorit nova radna mjesta i kroz taj svoj “krimen privatnog interesa” ostvariti puno veći javni interes za građane Grada obnovom Malog Straduna i tako mu vratiti ono što je nekad bio, društveni prostor. Sve su ove obitelji već pokrenule izradu glavnih projeketa za rekonstrukciju svoji objekata, i sve su planirane rekonstrukcije redom društvene namjene ( restorani , slastičarne , butige, igraone ), nijedan novi apartman nije planiran ovim projektom, nijedan kvadrat zelenila nije oduzet ovim projektom, već dapače stvorile su se dodatne zelene površine konceptom ozelenjenih krovova i terasa s kojh će građani moći ispijajući svoje omiljeno piće gledat zalaske sunca i uzivat u zelenilu. Nadamo se da ćemo vrativši građane na Mali Stradun rasteretiti preopterećenost Starog Grada. 
Također želimo naglasiti da je rezultate natječaja, projekt i njegove faze gradnje potvrdila Hrvatska Komora Arhitekata, kao vrhovna mjerodavna institucija za sve projekte ove vrste u državi. Gradsko vijeće je također jednoglasno usvojilo Program ovog natječaja koji i predviđa fleksibilnost faza kako bi one u naravi bile i provedive. Arhitektonsko-urbanistički koncept proizlazi iz specifičnosti lokacije i projektnog zadatka, te naravno iz smjernica koje se temelje na postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji.

Kroz ovaj koncept faza vodilo se računa o vlasničkim cjelinama te uz dodatnu artikulaciju cjelokupnog prostora konstruktivnim cjelinama  kojom su se one znatno reducirale i učinile logičnim i provedivim cjelinama od kojih svaka predstavlja investiciju od preko 10 milijuna kuna i zamjetno povećanje kvalitete ponude Malog Straduna u koji će se u konačnici uložiti preko 100 milijuna kuna što ovo čini jednim od kapitalnih projekta od javnog interesa u našem Gradu novijeg doba.

 

 
Udruga Mali Stradun 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *