(FOTO) Župan Dobroslavić sa zamjenicima na proslavi Feste sv. Vlaha

123

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te ostalim suradnicima sudjelovao je danas u proslavi 1046. Feste sv. Vlaha. U deset sati počela je svečana sveta misa ispred dubrovačke Katedrale koju je predvodio riječki nadbiskup monsinjor Ivan Devčić, nakon čega je uslijedila i procesija Gradom u čast Parcu. U procesiji je tradicionalno bio i barjak Dubrovačko-neretvanske županije.

U sklopu svoje propovijedi mons. Devčić istaknuo je kako su kršćani još od najranijih dana stavljali svoje obitelji, ali i gradove i zemlje pod zaštitu nebeskih čuvara, a štovanje sveca zaštitnika bilo je stanovnicima trajno nadahnuće za vjerničku pobožnost, kao i za razne oblike kulturnog stvaralaštva i društvenog organiziranja

.”Sveti su ih zaštitnici na taj način povezivali s Bogom, ali i jedne s drugima, ukoliko su im zajedno upućivali molitve, slavili ih pjesmom i častili prigodnim pobožnostima i običajima. Ukratko rečeno, sveti su zaštitnici bili simboli identiteta grada ili mjesta, kao i horizontalnog i vertikalnog zajedništva stanovnika”, rekao je nadbiskup te istaknuo kako je Hrvatska ”premrežena svecima”

Upozorio je pak na sve češće slučajeve proslave kršćanskih blagdana isključivo na svjetovan način, a podsjetio je kako je stare Dubrovčane upravo čovjekoljublje i bogoljublje njihova svetoga zaštitnika motiviralo da u svome gradu zabrane ropstvo.

”To je bila prva takva zabrana u Europi, koja je donesena čak 400 godina prije ukidanja ropstva u SAD-u. Ne pokazuje li sve to koliko je snažno primjer sv. Vlaha utjecao na stare Dubrovčane i na organizaciju i život cijeloga grada. Doista, njihovo štovanje sv. Vlaha nije za njih bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego izraz njihove vjere i životnog nasljedovanja svoga zaštitnika. S tom vjerom ste mu se i vi, današnji Dubrovčani, obraćali za pomoć u teškim trenucima opsade grada za vrijeme Domovinskog rata i nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate u potrebama, osobnim i zajedničkim, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu”, rekao je među ostalim mons. Devčić

Inače, na svečanom misnom slavlju uz dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, u koncelebraciji je bilo 10-ak hrvatskih biskupa, rektor crkve svetog Vlaha don Toma Lučić, katedralni župnik don Stanko Lasić i svećeništvo Dubrovačke biskupije.

Iz političkog i javnog života na misnom slavlju bila je predsjedničina izaslanica Renata Margaretić Urlić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica, župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Festa završava sutra, 4. veljače, a trombunjeri i barjaktari u osam sati krenut će s Pila prema Gorici sv. Vlaha gdje će svečano misno slavlje, u devet sati, ispred crkvice sv. Vlaha, predvoditi zadarski nadbiskup (bivši dubrovački biskup) Želimir Puljić.

Nakon mise slijedi povratak barjaktara, trombunjera i štovatelja sv. Vlaha u Grad gdje će u podne, spuštanjem barjaka sv. Vlaha završiti ovogodišnja Parčeva Festa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *