(FOTOGALERIJA) ‘SLIKA U SLICI’: Otvorena izložba hrvatskog slikarstva XX.stoljeća u Umjetničkoj galeriji

67

Večeras s početkom u 19 sati otvorena je izložba pod nazivom ‘Slika u slici’ u hrvatskom slikarstvu XX.stoljeća u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložba broji oko 60-tak slika iz privatnih i javnih kolekcija,a kustosica izložbe Rozana Vojvoda posebno je stavila naglasak na dubrovačke slikare poput Dulčića, Masle, Vojvodića i drugih.

-Riječ je o slikarstvu 20.stoljeća,prikaza umjetničkih djela u samom umjetničkom djelu, same slike u slici. Riječ je o širokoj temi,a izložba je interpretacija. Postoje uključenja raznoraznih klasika hrvatske umjetnosti, ali fokus je na dubrovačke slikare Iva Dulčića, Antuna Masle, Đura Pulitiku, Iva Vojvodića i Franka Kovačevića jer se upravo u njihovi djelima jako dobro može i kronološki odrediti koliko upotrebljavaju taj motiv-kazala je kustosica izložbe Rozana Vojvoda. 

Kroz određeni ciklus se mogu vidjeti i slikarski i umjetnički problemi kojima se slikar u tom trenu bavio. 

-Kod ove izložbe vrlo je zanimljivo što je kustosica Rozana Vojvoda oko jedne teme,a  to je tema interijera u kojemu su slike, ispričala cijelu priču o tome zašto su slikari unutar slika slikali svoje slike. Što je to bilo što je njima bila osobna priča, što je bilo nekakvo opće znanje, što je bila nekakva simbolika kao što Vidović slika svoje interijere jednako kao i Branko Kovačević. Uspjela je cijelu epohu od Bukovca do Pulitike, cijelo 20.stoljeće, uvezati u jednu priču-kazao je Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik te dodao:

-Ova izložba zanimljiva je i po tome što su slike posuđene iz mnogih privatnih i javnih kolekcija što je nama s jedne strane važno radi suradnje koje imamo s ustanovama, a s druge strane da javnosti pokažemo što se sve nalazi u privatnim kolekcijama i koliko je to blago. Iz privatnih kolekcija bi se mogle generirati mnoge izložbe svega onoga što u hrvatskoj umjetnosti nikada nije povezano-kazao je.

Izložba je otvorena od 9.studenog do 10.prosinca. 

U fotogaleriji pogledajte mali dio atmosfere s otvorenja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *