(FOTOGALERIJA) SUVREMENI DRŽIĆ: Premijerno izvedena predstava ‘Pjerin’

184

Večeras s početkom u 20 sati premijerno je izveden Držićev ‘Pjerin’ u Kazalištu Marina Držića.

Nastanak i prvu izvedbu Pjerina prema rečenicama iz sačuvanog teksta i tadašnjih događanja u gradu Dubrovniku možemo smjestiti u vjerojatno 1552.godinu, dakle nakon Dunda Maroja i po ovoj pretpostavci prije sljedeće velike Držićeve drame ‘Skup’. Iako je ovo djelo nastalo u ključnom periodu Držićeva stvaranja, do danas je ostalo sačuvano samo nekoliko fragmentiranih prizora. Ipak, uz pomoć arhetipa blizanačke komedije koja je dana u Menehmima Tita Makcija Plauta i parcijanlne rekonstrukcije Pjerina Pere Budmanija dana je početka točka iz koje kreće ova prva novovjekovna izvedba izgubljene Držićeve drame.

Prolazak vremena dramskom tekstu nerijetko izmiče tlo pod nogama, skriva početnu metu prema kojoj je njegova poanta usmjerena. No, aktualnost, odnosno vezanost teksta uz konkretne, prezentne probleme i sama kritičnost pisca u prvi mah ne rastvaraju dublje slojeve koje nam određena djela daju.

Ova predstava tako ne pokušava dati rješenje na sve aktualniju problematiku ljudskog identiteta, ona prostorom i vremenom u kojem se izvodi rastvara (ne)mogućnost bijega.

                                                                                                                                                                                                         Ivan Penović, dramaturg

 

Za sve koji nisu bili na premijeri, a žele pogledati predstavu reprizne izvedbe odigrat će se 16./ 22.23. prosinca s početkom u 20 sati.

Tko je sve bio na premijeri pogledajte u fotogaleriji.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *