FRANO LUETIĆ O POSLOVANJU ZRAČNE LUKE: Naša zračna luka nije do sada otpuštala zaposlenike, dapače osigurali smo plaće i sezonskim  radnicima

142

“Nažalost, nakon 10 uzastopnih godina kontinuiranog znakovitog porasta prometa, došla je ova teška godina obilježena pandemijom korona virusa izazvavši još nikada do sada u povijesti zračnog prometa neviđenu krizu i nezapamćeni pad zračnog prometa. Ista sudbina je zadesila i našu zračnu luku, pa je slijedom navedenog pad putničkog prometa iznosio 89,6% u odnosu na prethodnu godinu. Naime, 2019 godine, kao što je ved poznato, smo ostvarili najbolje rezultate kako u fizičkom, tako i financijskom prometu, računajuči od početka rada ove zračne luke još daleke 1962 godine. Bilo je ostvareno 2,9 milijuna putnika i ukupan prihod od 478,23 miljuna kuna. 

Za 2020 smo imali izvrsne najave i planirali porast od 5%, prva dva mjeseca nisu nagovještavala bilo kakav poremećaj, pa smo već bili osigurali oko 250 sezonskih radnika, koji bi nam bili potrebni za obaviti najavljeni opseg posla. Međutim polovicom mjeseca ožujka stvari se naglo kompliciraju  epidemija, odnosno pandemija ne zaobilazi ni našu zemlju, a 19. ožujka zatvaramo zračnu luku za sav civilni zračni promet, da bi smo je ponovno otvorili 06. svibnja, a 11. svibnja, Croatia Airlines  uspostavlja unutarnji promet za i iz Zagreba. Redoviti međunarodni promet za našu zračnu luku započinje tek 15. lipnja i postupno raste, pa smo bili povezani sa više od 50 odredišta u Europi i to nažalost traje do 20. kolovoza, kada je RH na zdravstvenim kartama Europe obojena u “narančasto” i  u “crveno”, dok naši najvjerniji putnici iz Ujedinjene Kraljevine prekidaju dolaske zbog obustave letova.  

Iako po broju letova u protekloj godini i nismo imali tako loše rezultate (ostvareno je preko 30%  letova u odnosu na 2019) popunjenost zrakoplova je bila ispod 30% raspoloživih sjedala. S druge strane poslovno zrakoplovstvo, poglavito imućni svjetski poznati pojedinci, su ostvarili veliki broj  dolazaka privatnim zrakoplovima, a kako bi odmor provodili na jahtama širom Jadrana. Znalo se dogodit da smo imali i preko 30 zrakoplova parkiranih na našim stajankama dugoročno. Kako smo završili projekt Razvoj zračne luke Dubrovnik, tako smo znatno povećali stajanke za zrakoplove, pa su nam dolazili zrakoplovi i sa drugih susjednih zračnih luka, zbog zagušenosti njihove infrastrukture, dok su kod nas mogli bezbrižno boraviti. 

Nakon kolovoza promet je konstantno u silaznoj putanji sve do danas, a svi željno očekujemo oporavak istog u sljededoj godini. Svakodnevno pratimo obavijesti i analize svjetskih zrakoplovnih organizacija, kao što su IATA, ICAO, ACI i Eurocontrol, pa temeljem toga izrađujemo kratkoročne i srednjoročne planove za nastupajuće razdoblje. Očekuje se što brža primjena cjepljenja u cijelom svijetu, pa su scenariji da bi se promet iz 2019 mogao povratiti te brojke, optimistično u 2024, a manje optimistično u 2026.  

Mi smo gotovo isključivo vezani za turistički promet, pa smo u tom smislu nešto više zakinuti od  ostalih zračnih luka koje nisu toliko vezane uz turizam, jer smo i tekuće godine imali prigodu vidjeti da se većina turista upućivala na odmor vlastitim automobilima iz zdravstvenih razloga. Veliko je  lobiranje od strane svih predstavnika zrakoplovne industrije da se primjeni jedinstveno antigensko testiranje svih odlaznih putnika u zračnim lukama s brzim rezultatima testa, a taj način bi se izbjegla četrnaestodnevna, ili desetodnevna karantena u dolaznim zemljama. To bi ponovno ohrabrilo putnike da ponovno koriste zračni prijevoz, jer to žarko žele. Još uvijek su o tom pitanju velike polemike među državama, ali toplo se nadamo da de se nadi zajednički jezik na svjetskoj ili barem europskoj razini. U protivnom će se nastaviti otpuštanje zaposlenika u ovoj industriji, vlade su već  uložile golema novčana sredstva za spas ove djelatnosti. 

Naša zračna luka nije do sada otpuštala zaposlenike, dapače osigurali smo plaće i sezonskim  radnicima, zahvaljujući akumuliranoj dobiti iz prethodne godine. Vlada RH nam je omogudila istu zadržati, a obzirom na značajni pad prihoda konstantno dobivamo potpore za plaće zaposlenika od strane HZZ-a do daljnjega, pa se nadamo da će ove mjere omogućiti nesmetano daljnje poslovanje tvrtke, a likvidnost ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, a nadamo se da i neće.  

Već poodavno se unutar društva pripremamo za sljedeću turističku sezonu (ljetni letni red), a u tom smislu smo prvi objavili mjere poticajne politike za privlačenje zrakoplovnih prijevoznika i oporavak zračnih ruta. Poticajne mjere su pod jednakim uvjetima dostupne svim našim korisnicima, odobrene od strane HACZ i objavljene na našim mrežnim stranicama. Održavamo virtualne sastanke s korisnicima naših usluga, a najave za sljedeću sezonu su odlične, broj najavljenih letova je iznimno velik, a trenutačno su na nedavno održanoj SLOT konferenciji zrakoplovni prijevoznici ponudili 4 milijuna sjedala ukupno u dolasku i odlasku za Dubrovnik.  

Letovi će biti uspostavljeni za više od šezdeset odredišta, međutim sve zavisi o rezervacijama sjedala, a za taj dio bi se trebali pobrinuti turistički djelatnici kako bi adekvatno popunili sjedala na letovima,  jer ukoliko do toga ne dođe onda će prijevoznici biti prisiljeni otkazivati iste. 

Unutar društva kontinuirano vršimo obuke zaposlenika, kako bi u slučaju potrebe mogli prelaziti na druga radna mjesta i za pojedinu vrstu posla imali adekvatnu kvalifikaciju i potrebna teorijska i praktična znanja. Što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova tu stručno osoblje unutar našeg društva radi na četiri projekta s bespovratnim sredstvima u iznosu preko milijun eura. Pred nama je mogućnost pripreme projekata za EU financiranje, ,,Digitalna tranzicija’’ i ,,Green Airport’’, ukupno  projicirana bespovratna sredstva u iznosu od oko 4 milijuna eura. 

Ovom prigodom zahvaljujem svim svojim suradnicima, kolegama direktorima, svim zaposlenicima naše tvrtke, te posebno i zaposlenicima mnogih drugih društava koje stalno rade u našoj zračnoj luci, kao što su Newrest Dubrovnik, Securitas, INA avioservis, Croatia Airlines, Turkish Airlines, British  Airways, rent a car agencije, taksi služba, turističke agencije, mjenjačnice i ostale uslužne djelatnosti.  Naročito zahvaljujem na suradnji zaposlenicima i vodstvima Postaje aerodromske policije, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Zavodu za hitnu medicinu, carinskoj ispostavi u zračnoj luci, te svim ostalim  službama bez kojih se ne bi mogao odvijati uredan promet, ako sam nekoga izostavio, ispričavam se. 

Svima koje sam gore naveo čestitam Božić i želim prvenstveno dobro zdravlje i svako dobro u novoj  2021 godini, a kako bi što prije zaboravili 2020.  

Posebno veliko hvala svim predstavnicima medija koji su objektivno izvještavali o svemu u zračnoj luci i uredno pratili naš rad u ovim iznimno teškim vremenima, te im želim sretan i blagoslovljen Božić i dobro zdravlje u novoj godini. ”  – priopćili su iz Zračne luke Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *