Gojko Šušak na današnji dan 1998. godine posmrtno promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske

102

Na današnji dan, 5. svibnja 1998. godine, ratni ministar obrane Gojko Šušak, dva dana nakon smrti je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Ratni ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu (BiH). Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku se iz Kanade vratio 1990. godine.

Nakon prvih demokratskih izbora, 30. svibnja postao je ministar iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske. Od 4. ožujka do 18. rujna 1991. godine bio je zamjenik ministra obrane, a od 18. rujna 1991. do posljednjeg dana života – ministar obrane Republike Hrvatske.


Njegove riječi i djela postala su simbolom pobjeda u oslobodilačkim operacijama: “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!”.

Gojko Šušak sanjao je slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a povratkom u Domovinu dao je neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju.

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u strateškom planiranju obrane, kao i u vanjskoj politici i diplomaciji.

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak “za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira”.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata.

Posmrtno je 5. svibnja 1998. godine promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *