HOTELIMA ĆE PROPASTI ULAGANJA: Kupci aranžmana su počeli dobivati odbijenice bez obrazloženja

241

Udruga Glas poduzetnika prošli tjedan poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu smo opisali probleme koje hotelijeri imaju zbog uvođenja novih mjera ograničavanja kretanja. Naime, hotelijeri su bili zabrinuti zbog mogućnosti naplate unaprijed dogovorenih aranžmana te zbog pitanja propusnica koje bi njihovi gosti trebali dobiti. Nacionalni stožer civilne zaštite nakon našeg dopisa izdao je jasan naputak u kojemu stoji da gosti hotela moraju dobiti propusnice.

Međutim, jučer i danas javljaju nam se mnogobrojni hotelijeri koji su iznenađeni činjenicom da njihovi gosti ne mogu dobiti propusnice. Ponavljamo, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je jasan naputak u kojem je navedeno da će za sve kupljene aranžmane do 22. prosinca u ponoć biti izdana E-Propusnica. S obzirom na tu činjenicu, hotelijeri, ali i svi oni koji su prodavali turističke aranžmane očekivali su da će Vlada RH poštovati svoj dio dogovora.

Kupci aranžmana su jučer i danas počeli dobivati odbijenice, bez obrazloženja. Mnogi od njih traže i povrat novca, što za hotele predstavlja ogromnu štetu. Smatramo kako nije potrebno podsjećati na činjenicu da je ljetna sezona bila izuzetno slaba u usporedbi s prošlim godinama. Većina djelatnosti je samo zbog toga izgubila značajan dio prometa, a dočekala ih je još teža zima. Ipak, moramo istaknuti da su hoteli upravo u doba pandemije uložili u svoje poslovanje. Naime, uložilo se u kreiranje različitih ponuda te u promociju kako bi privukli domaće i strane goste. Mnogobrojni gosti su upravo zbog toga rezervirali smještaje u hotelima u ovom razdoblju.

Bitno je istaknuti da hoteli nisu zatvoreni i da se u njima poštuju sve epidemiološke mjere. Stoga smatramo da gosti imaju pravo iskoristiti aranžmane koje su platili. Doista ne razumijemo koji je razlog da se gostima koji imaju rezervaciju ne izdaju E-Propusnice.


“Ako Vlada RH ne izda E-Propusnice svima onima koji su na vrijeme rezervirali i platili smještaj u hotelu ili apartmanu, kao i kupili aranžman preko putničke agencije, a za vrijeme predstojećih praznika, hotelijeri i putničke agencije će imati pravo tužiti državu i tražiti nadoknadu štete te vjerujem da će navedenu odštetu u cijelosti i dobiti.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

U suprotnom, smatramo da ako se gostima ne izdaju E-Propusnice, hotele treba obeštetiti zbog činjenice da su s novim mjerama njihovi gosti spriječeni koristiti svoje aranžmane. Ako se to ne učini hoteli će izgubiti veliki dio zarade koji bi im omogućio da nastave s poslovanjem.

Osim toga, smatramo da je doista nekorektno što poslodavci ne mogu tražiti propusnice za svoje zaposlenike. Poslovni zahtjevi za propusnice se odbijaju, što izuzetno šteti gospodarstvu. Mnogobrojni članovi javljaju nam se jer ne mogu otići iz jedne županije u drugu kako bi dovršili projekte. Preko noći je mnogim djelatnostima zabranjen rad, a ističemo i da mnogi ne mogu svoje poslove obavljati od kuće. Primjerice, građevinski sektor zasigurno svoj posao ne može obavljati od kuće, a postoje slučajevi u kojima im se, odbijanjem propusnica, onemogućuje rad. Ako se poštuju epidemiološke mjere i održavanje distance, Vlada Republike Hrvatske trebala je određene djelatnosti izuzeti iz zabrane kretanja između županija.

Također, mnogi građani imaju kuće i vikendice u drugim županijama te ne mogu dobiti propusnice. Smatramo da građani moraju dobiti propusnice za vlastite objekte u drugim županijama jer im se mora omogućiti pristup njihovom vlasništvu.

U prvih nekoliko dana pojavilo se puno problema s izdavanjem E-Propusnica koje su nam prijavili brojni naši članovi.  Problemi su različiti, županijski stožeri imaju različite kriterije izdavanja propusnica, zahtjevi se ne obrađuju po nekoliko dana, na neke kontakt brojeve i mailove nema odgovora, poslodavci ne mogu tražiti propusnice za svoje zaposlenike, poslovni zahtjevi se propusnice se često odbijaju bez razloga, ljudi ne mogu dobiti propusnice za otići u vlastite kuće u drugoj županiji i mnogi drugi slučajevi.“ – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *