HRVATI POKUŠALI PREVARITI EU? Otkriveno da je 98 posto ekoproizvodnje lažno; Ministarstvo sve to opovrgava

65

Kontrola iz Bruxellesa je utvrdila da je čak 98 posto poticaja za ekoproizvodnju isplaćeno bilo neopravdano

Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna poticaja jer je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše u subotu Večernji list.

Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 posto dostatnosti. U krizi se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka, kaže Antun Vrakić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agro-palm i član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, navodi dnevnik.

Interesne skupine

Vrakić upozorava na pogrešan smjer domaće agrarne politike, koju vode interesne skupine.

“Dižu se poticaji na puste njive na kojima nitko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Bruxellesa utvrdila je da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir”, rezolutan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom koronakrize tražila od Ministarstva poljoprivrede da se popiše koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju povećati. Ali odgovora nema. “Nekada smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere”, kaže Vrakić, donosi Večernji list.

Ministarstvo sve opovrgava

Nakon što je danas Večernji list ustvrdio da Hrvatska mora vratiti tri milijarde kuna poticaja jer je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, javili su se iz Ministarstva poljoprivrede s priopćenjem u kojemu tvrde da to nije točna informacija.

“Nastavno na današnje medijske objave kako je Europska komisija utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu te da je tek 2% prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete, Ministarstvo poljoprivrede ističe kako su obje navedene informacije neprovjerene i potpuno netočne. Također, nejasna nam je informacija da je Upravni odbor raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata”, tvrdi ministarstvo.

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *