Iz Studentskog centra poručuju: „Za dobrim konjem se prašina diže“, a nismo izgradili novi „Obrovac“

352

Veliki interes dubrovačke javnosti, a pogotovo turističkog i ugostiteljskog sektora, probudila je objava kako se Studentski centar počinje baviti turističkim iznajmljivanjem soba kao i ugostiteljstvom za šire mase, a o čemu više možete pročitati OVDJE. Nedugo nakon objave članka našoj redakciji javili su se ogorčeni turistički i ugostiteljski djelatnici koji su suglasni da se ovim potezom Studentskog centra stvara nelojalna konkurencija financirana državnim i EU sredstvima. 

– Ovo je definicija “crony gospodarstva” pod državnim patronatom te uz vodstvo državnih službenika zbog kojeg svi normalni poduzetnici izgledaju kao nesposobni ili prevarantiAko će se država tako odnositi prema poduzetništvu, onda bi bilo sasvim u redu da se dopusti privatnicima da npr. odrađuju sve administrativne državne usluge. kazao je jedan od naših sugovornika u prethodno objavljenom članku kojega možete pročitati OVDJE

Kontaktirali smo i ravnatelja Studentskog centra, Marka Potrebicu da nam prokomentira izjave naših prethodnih sugovornika, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

– Studentski centar Dubrovnik u čijem sastavu djeluje prvi hrvatski Akademis „Academia“ nije nelojalna konkurencija privatnom sektoru jer nudimo približno iste, a od pojedinih privatnih davatelja usluge i veće cijene smještaja i prehrane u istoj kategoriji. Drago mi je da manji dio privatnog sektora u nama vidi konkurenciju jer je to samo dokaz naše kvalitete i dobre ekipe koja se ovdje okupila te im se ovim putem zahvaljujem na besplatnoj reklami. Puno je primjera u Europi i svijetu gdje se studentski domovi bave ovom djelatnošću (Cambridge, Oxford), a nama sličan primjer je poznato škotsko turističko središte St Andrews čiji studentski domovi rade po istom principu. Najbolja europska i američka sveučilišta su nam bili uzori i inspiracija prilikom projektiranja našega Studentskog doma jer držimo da naš Grad zaslužuje najbolje. 

Europska unija ne financira nove „Obrovce“ nego gleda da je projekt dugoročno samoodrživ. Iz tog razloga u našoj Studiji izvodljivosti, koja je prihvaćena za financiranje projekta, dozvoljen je komercijalni smještaj i prehrana s ciljem samoodrživosti projekta. Studentski smještaj po 850 kn s režijama i prehrana od 7 kn za kompletni obrok – juha, glavno jelo, salata, kruh, desert (ukupno 23.10 s pdv-om) je povlaštena kategorija i ne omogućava normalno poslovanje Centra.  Dokaz neisplativosti djelatnosti studentske prehrane u Gradu je višegodišnji problem s privatnim davateljima usluga studentske prehrane koji su jedan po jedan odustajali zbog neisplativosti. Godinama iz istog razloga privatni sektor nije pokazao želju za investiranjem u izgradnju studentskog doma. Logika je jasna, studentski standard nije samoodrživ po važećim hrvatskim propisima. Naš glavni cilj je kvalitetan smještaj studenata i sve aktivnosti vezane za smještaj članova akademske zajednice.

Studentski centar Dubrovnik nije direktni korisnik subvencija iz državnog proračuna, niti zaposlenici primaju plaću ili bilo kakvu naknadu iz državnog proračuna. Studentski centar je samostalna neprofitna Ustanova, čiji je osnivač Sveučilište u Dubrovniku sa ciljem brige za studentski standard u Gradu i sve prihode vraća u sustav studentskog standarda. Kvalitetan studentski standard i pokrivanje režijskih troškova možemo omogućiti samo ako zaradimo dio prihoda iz komercijalnog poslovanja. Studentski centar Dubrovnik je za opremanje studentskog doma, vezane troškove izgradnje i projektiranja, kuhinje i opreme za posluživanje uložio cca. 10.000.000,00 kn vlastitih sredstava. Sugrađanke i sugrađani koji konzumiraju obroke kod nas na taj način direktno pomažu razvoju visokog obrazovanja i poboljšanju uvjeta stanovanja i standardu naših studenata.

Postojeći učenički domovi u Gradu godinama se iznajmljuju kada imaju slobodne kapacitete, velika većina naših kolega u ostalim hrvatskim gradovima (studentski centri) godinama pružaju uslugu prehrane, cateringa i smještaja vanjskim korisnicima pa to nikome ne predstavlja problem. Nitko od njih nije nelojalna konkurencija jer politikom cijena prate kretanje tržišta.

I za kraj zahvaljujemo se ponovo na besplatnoj reklami i pozivamo sugrađane da probaju domaća jela iz naše dostave te se sami uvjere zašto pojedinci dižu glas kontra naše dostave. Isključivi razlog je naša kvaliteta jer mi ne možemo nekoga natjerati da dođe spavati ili jesti kod nas, ako to ne želi. – kazao je za naš portal Marko Potrebica u ime Studentskog centra. 

Nama je kao redakciji svakako drago što su nas u Studentskom centru prepoznali kao portal koji radi dobar marketing te ih ovim putem javno pozivamo da kao petnaesti sponzor sudjeluju u našim božićnim darivanjima čitatelja, a obzirom da nas prati i velik broj čitatelja van Dubrovnika, predlažemo da jednoj obitelji daruju par dana puni pansion u Studentskom domu i njihov ADVENT NA DRUGAČIJI NAČIN, a mi ćemo se kao i za ostale naše sponzore pobrinuti da njihovo darivanje ne prođe nezapaženo. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *