Iznenađeni? Stigla odluka o Škaričiću: Izgleda da je oslobođen odgovornosti

68

Ministar Vili Beroš je potvrdio kako je završen nadzor nad Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnicom Doma zdravlja u Splitu, koja je liječila i većinu štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, te kako nisu utvrđene nepravilnosti.

Podsjetimo, čim se doznalo za prodor koronavirusa u Dom za starije u Splitu, tražila se odgovornost ravnatelja Doma  Ivana Škaričića pod sumnjom da je odgovoran za prodor virusa.

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić je odmah u večeri kad se saznalo za prodor koronavirusa, odmah nakon potres u Zagrebu, za “Slobodnu” kazao kako je liječnica “prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, nakon toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine”.

Ivan Škaričić je tada kazao i da su “poduzeli sve mjere”, a njegove tvrdnje, čini se, uskoro će službeno obznaniti i ministrica Vesna Bedeković. Ostaje nam pričekati još koji dan na detalje i obrazloženje takvoga nalaza.

Ubrzo nakon ovog doma, prodor koronavirusa dogodio se i u nizu drugih domova, a ovaj tjedan Ministrica Bedeković je izjavila kako se tako nešto jednostavno nije moglo spriječit.

”Onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima”, rekao je ministar Beroš.

Na novinarski upit kako se onda u Domu ipak pojavila zaraza, odgovorio je kako to nije pitanje za njega, već da je njegova odgovornost funkcioniranje zdravstvenog sustava.

”Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. travnja 2020. izašla u izvanredni nadzor u Dom za starije i nemoćne osobe Split. Nalaz inspekcije MDOMSP je gotov, trenutno se analizira i detaljno ćemo ga predstaviti javnosti tijekom idućeg tjedna”, odgovorili su Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu kojega je ministrica Vesna Bedekovia, na upit radi li ovo Ministarstvo nadzor nad ovim domom, u svrhu pronalaženja određenih nepravilnosti o kojima ministar Beroš nije dalje mogao govoriti.

Slobodna Dalmacija tako tvrdi kako su od visokorangiranih djelatnika toga resora saznali kako inspektori nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni propuste kod djelatnika Doma umirovljenika Splita.

Ukoliko se uistinu to potvrdi ovim inspekcijskim nadzorom to bi značilo da su u splitskom Domu poštovali sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje se tiču sprječavanja zaraze koronavarisom.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *