JEDNA JE OSOBA PREMINULA, A ČETIRI SU NOVOZARAŽENE

86

– Nažalost imamo još jednu preminulu osobu od koronavirusa, rekao je na početku redovne konferencije za medije župan Nikola Dobroslavić.

– Imamo i nova četiri zaražena, ukupno 110 oboljelih osoba. Preventivno su testirani su zaposlenici koji su trebali početi raditi u jednom Domu za starije u Metkoviću i u Centru za rehabilitaciju Josipovac, pa se nadamo kako smo uspjeli spriječiti širenje zaraze u tim objektima. Testirani su jučer i svi štićenici oba doma, nadamo se kako neće biti pozitivnih rezultata, dodao je Dobroslavić.

Potom se javnosti obratio i načelnik Stožera CZ DNŽ, Joško Cebalo:

– Uputili smo 1306 uzoraka, čekamo nalaze za 107 osoba. U protekla 24 sata imamo dvije nove izliječene osobe, ukupno 15. Želio bih vas upoznati kako je Stožer CZ DNŽ jučer u popodnevnim satima razmatrao liberalizaciju kretanja i odlučio podijeliti na tri zone, jednu na područje Neretve, druga na otoke i poluotok Pelješac, a treće na šire područje Grada Dubrovnika. Uputit ćemo taj prijedlog Nacionalnom stožeru, a oni će to razmatrati i donijeti odluku.u

– Preminula osoba je bila štićenik doma za umirovljenike u Pločama, radi se o 83. godišnjem pacijentu, pojasnio je dr Marijo Bekić, ravnatelj OB DUbrovnik. Bekić je kazao kako se u dubrovačkoj bolnici na odjelu infektologije nalazi 19 pacijenata, 8 u prostorima Studentskog doma.

– Na Jedinici intezivnog liječenja je dvoje pacijenata, jedna osoba je teškog stanja, ima 93 godine i intubirana je. Jedan naš kolega je također izliječen i može se vratiti na posao. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, dr Mato Lakić objasnio je o kojim se novozaraženim osobama radi:

– Četiri osobe koje su pozitivne, dvije djelatnice su iz doma za starije iz Metkovića, jednu Metkovku i jednu medicinsku sestru iz Opuzena. Dvije djelatnice iz Metkovića su testirane prije ulaska u smjenu, prethodno su radile početkom travnja i nisu bile u kontaktu sa štićenicima. Danas će biti gotovi svi nalazi djelatnika i štićenika domova u Metkoviću i Centru za rehabilitaciju Josipovac.

– Nismo zabilježili kršenje mjere samoizolacije. Imamo dopune odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti, kulturnih i sportskih događaja, donešen je rok do 4.svibnja, što se tiče o privremenoj zabrani prelaska granica RH, produljeno je do 18.svibnja. Od te odluke su izuzeti oni naši državljani koji se vraćaju u svoju domovinu, zdravstveni djelatnici i drugi koji se žele vratiti u svoje zemlje. Treća je odluka o graničnom prijelazu za tranzit teretnih vozila, radi se o graničnom prijelazu Nova sela i neće više imati policijsku pratnju. To znači da se oni mogu kretati samo autoputem i na letku će im pisati odmorišta na koja smiju stati, izjavio je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *