“KAD KRENEMO GORIT ĆE NEBO I ZEMLJA!”

297

Andrija Matijaš Pauk, rodio se kod Trogira 1947. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu. Završio je dočasničku Školu za oklopno mehanizirane postrojbe JNA.

Obrani suvereniteta Repulike Hrvatske pristupa dragovoljno, a nakon vatrenog krštenja na Banovini, odlazi u 4.gardijsku brigadu. Četvrta je jedna od postrojbi koja nije imala vremena za obuku, ali je vršila sve zadaće koje je imala ispred sebe. Pod geslom „In hoc signo vinces“ ili u prijevodu „U tom znaku pobjeđuješ“ izvršavali su svoje ratne zadatke. Brigada je po Andriji Matijašu Pauku dobila ime Pauci.

Matijaš je sudjelovao u borbama za Dubrovnik, prilikom oslobađanja Golubovog kamena i Uskoplja. Sudjelovao je na šibenskom i zadarskom bojištu, a u operaciji Maslenica bio je tri puta ranjen u samo jednom danu. Pobjegao je tada iz zadarske bolnice i vratio se nazad na front. Nižu se daljnje akcije Skok 1, Skok 2, nakon ranjavanja Damira Krstičevića preuzima vodstvo u pripremama za operacije Oluja, Zima 94 i Ljeto 95.

Andrija Matijaš Pauk, heroj Domovinskog rata, zamjenik zapovjednika Četvrte gardijske brigade, generalbojnik, veliki čovjek poginuo je u borbi na prilazu u Mrkonjić Grad, u operaciji Južni potez, pred sam kraj Domovinskog rata, 9.listopada 1995. Osim po velikom domoljublju, hrabrosti i požrtvovnosti, ostat će upamćen po izjavi: „Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja!“.

Pokopan je u Pozorcu, kraj Trogira, na groblju Gospe od Anđela.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *