Kako će od ponedjeljka izgledati posjet zubaru? Pola sata pauze između pacijenata, posebna oprema, mjerenje temperature, ispunjavanje upitnika…

60

Od ponedjeljka s radom kreću i stomatolozi. Neće se više primati samo hitni slučajevi, a i privatnici otvaraju svoja vrata. No daleko će to biti od povratka u normalu.

U poliklinici danas nema nikoga, no od ponedjeljka privatnici koji posljednjih šest tjedana nisu radili, dobro su se pripremili da otvore svoja vrata. Najvažnije je bilo nabaviti posebnu opremu, piše Dnevnik.hr.

“To su jednokratni ogrtači koji nas štite da ne bi naša radna odjeća bila izložena kontaminaciji. Naviknuti smo na rad s maskama i vizirima i prije tako da tu neće biti neke novosti“, kaže Marin Radić, doktor dentalne medicine.

Zubari su sada posebno ugroženi. I to zbog bliskih kontakata s pacijentima i opreme koju koriste.

“Sve ove turbine i mikro motori s kojima radimo proizvode mlaz vode i zraka, on se raspušuje u okolni prostor i to se zove aerosol. Taj aerosol može biti kontaminiran virusom i zbog toga moramo biti izuzetno dobro zaštićeni“, kaže Radić. Nakon svakog pacijenta će se dezinficirati prostor pa će biti 30 minuta pauze između pacijenata. Sva ta nova pravila koštaju.

“To će dosta smanjiti primanja ne samo nas nego svih privatnih ustanova. Mislim da će nam trebati dobrih 5,6 mjeseci da se vratimo na 70, 80 posto poslovanja“, kaže Ognjen Bagatin, direktor poliklinike.

Sljedećih nekoliko mjeseci ne može se ni računati na zdravstveni turizam od kojeg neki ostvaruju velik dio prihoda. Zbog cijele situacije, iz komore dentalne medicine apeliraju da se ne snižavaju cijene kako bi se privukli pacijenti jer bi to dugoročno moglo srozati kvalitetu usluge. Problem s terena je što u nekim ordinacijama nemaju adekvatnu zaštitnu opremu.

“Hrvatska komora je donirala svim domovima zdravlja za hitne dežurne ambulante zaštitne maske. Većina nas vodi svoje ordinacije samostalno i moramo voditi računa i sami malo o tome“, kaže Žarko Udiljak iz Hrvatske dentalne komore.

A cijelo ovo vrijeme primali su se hitni slučajevi. U zagrebačkom domu zdravlja na tri lokacije. Od ponedjeljka se primaju i oni koji nisu hitni, ali i dalje svi trebaju biti na oprezu.

Doktorica Sanja Vuić reporterki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk detaljnije je pokazala kako će izgledati njezin posao od ponedjeljka i što će sve morati imati na sebi.

“Osim postojeće opreme, a to su rukavice i maska koju redovito imamo, stavili smo i kapu, zaštitno odjelo i navlake za cipele te vizir hrvatske proizvodnje”, demonstrirala je Vuić te kazala kako ta oprema košta oko 200 kuna za jednog pacijenta jer osim doktora, opremljen mora biti i tehničar, a nakon svakog pacijenta mijenja se sve osim vizira. Ordinacija doktorice Vuić ima dovoljno opreme za mjesec dana, a rukavica i maski i za duže razdoblje.

Popunjeni smo za ponedjeljak, naručivali smo ih po tome koliko je tko hitan”, kaže Vuić i dodaje da moraju doći u zadanom terminu te se neće zadržavati u čekaonici niti u predporostoru te se neće susretati s ostalim pacijentima. Prije ulaska u ordinaciju izmjerit će im temperaturu beskontaktnim termometrom, dati dezinficijens za ruke i nazuvke za noge.

Prije dolaska u ordinaciju svakog pacijenta kontaktiraju da vide o čemu se radi, a on ispunjava upitnik u kojem potvrđuje da nema simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom i da nije u kućanstvu s nekim tko je obolio ili je u samoizolaciji.

IZVOR: dalmacijadanas.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *