KOLEGIJ ŽUPANA: Čini se kako nije realno očekivati da Županija sanira Opću bolnicu

101

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Zagrebu na Kolegiju hrvatskih župana na kojem se među ostalim raspravljalo o zdravstvu i problemima Županijskih uprava za ceste, odnosno financiranja održavanja javnih cesta.

Među glavnim zaključcima kolegija u organizaciji Hrvatske zajednice županija istaknuto je kako su Domovi zdravlja nezamjenjivi u pružanju primarne zdravstvene zaštite, a rečeno je i kako nije realno očekivati da Županije saniraju opće bolnice kada država određuje standarde te ubire sredstva za zdravstvo.

Prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti donosi promjene zdravstvenog sustava i odredbe koje neće dovesti do cjelovite reforme zdravstva, zbog čega se Hrvatska zajednica županija očitovala po pitanju uvođenja „modela ordinacija“ umjesto koncesija, troškova specijalizacija, primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva te općih i specijalnih bolnica.

Postupak sanacije općih bolnica dovršen 2016. godine nije polučio očekivane rezultate i povećao je dug bolnica za koji odgovaraju županije unatoč tome što ne sudjeluju u raspodjeli sredstava.Župani su razgovarali i o do sada izgrađenoj cestovnoj infrastrukturi koja će pravi smisao dobiti tek kada se krene s obnovom mreže županijskih i lokalnih cesta, osobito nakon izgradnje autoceste i obnove državnih cesta.

Napomenuto je kako su županijskim upravama za ceste višekratno smanjivana sredstva što se neupitno odražava na kvalitetno održavanje cesta u cijeloj zemlji.

”Održavanju i obnovi županijskih i lokalnih cesta pristupamo na jednak način s obzirom na to da mreža od 18.630 kilometara županijskih i lokalnih cesta čini gotovo 70 posto mreže svih razvrstanih cesta u Republici Hrvatskoj. Smatramo kako bi se održiv sustav financiranja mreže cesta osigurao decentralizacijom sredstava prikupljenih osiguravanjem prihoda od 10 lipa od litre prodanog goriva, a taj bi se iznos raspoređivao onim Županijskim upravama za ceste čiji su prihodi ispod prosjeka“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Rečeno je i kako bi europska kohezijska politika trebala postati prioritetna tema hrvatske politike s obzirom na to da po prvi puta od ulaska u Europsku uniju imamo priliku utjecati na njezino kreiranje, osobito uzimajući u obzir novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine.

Predsjednik Pauk predložio je pokretanje inicijative koja bi županijama omogućila sudjelovanje u pripremi i provedbi procesa izrade operativnih programa 2020.-2027. godine s ciljem zaštite interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *