Konferencija za medije HNS-a: “Naša djeca nisu ni lijeva ni desna, već naša”

49

Naša djeca nisu ni lijevo ni desno, već su naša! Mi moramo raditi na dobrobiti naše budućnosti i zato idemo naprijed“ – izjavila je nova gradska vijećnica iz redova HNS-a Marina Vučković Matić na konferenciji za medije povodom njenog ulaska u gradsko vijeće Grada Dubrovnika te početka eksperimentalne provedbe kurikularne reforme.

Kurikularna reforma veliki je iskorak za obrazovanje naše djece. Ovo je eksperimentalna godina, u kojoj se još uvijek učimo. Sva iskustva koja će pokazati ovaj eksperimentalni program bit će korisna dogodine kada bi sve škole u Hrvatskoj trebale raditi po novom programu“ – rekla je Vučković Matić te podsjetila na događaje koji su prethodili početku eksperimentalne primjene.

1. lipnja prošle godine građani su na velikom prosvjednom skupu izrazili nezadovoljstvo obrazovnim sustavom. Tada su posebno bili uočljivi transparenti: „Vratite obrazovanje struci“ i „Naša djeca nisu ni lijeva ni desna – nego naša“. HNS je prepoznao tu potrebu da se naprave promjene u obrazovanju i odlučio je preuzeti odgovornost za obrazovanje“ – rekla je, dodavši kako je HNS dao svoje povjerenje nestranačkoj ministrici Blaženki Divjak koja je obrazovanje odlučila vratila struci.

Podsjetila je i na činjenicu kako su s prostora Dubrovačko-neretvanske županije u program „Škola za život“ uključene tri škole – Osnovna škola Ivana Gundulića i OŠ Blato te Srednja škola Vela Luka.

Ovo je veliki zaokret u samom obrazovanju, to je veliki i važan početak za obrazovanje naših prvašića, petašića, sedmaša i srednjoškolaca. Torbe su lakše, eksperimentalni program se lagano uvodi, djeca uče po novim načinima podučavanja, nove su smjernice u obrazovanju, manje je činjenica koje se trebaju učiti napamet“ – rekla je Vučković Matić. Naglasila je kako se veliki broj učitelja i stručnog osoblja škole dodatno educirao i svoju energiju, vrijeme i znanje stavio na raspolaganje novih generacijama. Osvrnula se i na nove udžbenike za koje je rekla, kao roditelj učenika petog razreda koji je obuhvaćen kurikularnom reformom i kao prosvjetni djelatnik, da su „drugačije, lakše te više fokusirane na funkcionalno učenje“.

Komentirala je i svoje buduće djelovanje u gradskom vijeću Dubrovnika.

Bit ću na raspolaganju svim našim sugrađanima, bez obzira na njihove preferencije. Neću razlikovati lijeve ni desne, svima sam na raspolaganju“ – zaključno je izjavila.

S poštovanjem,

HNS podružnica Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *