Markotić: ‘Kažnjavat će se one koji ne nose maske. Jeftinije je, a i sigurnije, biti odgovoran’

130

Stvar je relativno jednostavna. Dok smo se držali mjera situacija je bila izvrsna. Ali u ljudskoj je prirodi je da se opusti, čim joj se učini da opasnost prestaje. A čim se ljudi opuste, virus nađe svoj prostor da bi preživio. Njemu treba gušća populacija i bliži kontakt da bi preživio, rekla je u četvrtak za HRT Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Upozorila je kako su uz popuštanje i dobru epidemiološku situaciju više prostora dobile priče da se radi o izmišljotinama, bez obzira što se vide stotine tisuća oboljelih u svijetu i umrlih. Sve je to, smatra, dalo opravdanje da se opusti. Naglasila je i kako su se morale donijeti nove mjere.

– Svi oni koji su bili u BiH Srbiji Sjevernoj Makedoniji i Kosovu morat će biti u samoizolaciju. Maske se uvode kao obavezne u prijevoznim sredstvima. To su mjesta gdje se lakše prenosi virus, kazala je Markotić.  Imali smo izvrsnu situaciju, stanje se pogoršava i kod nas i u svijetu – kaže. 

– Primijetili smo da je većina uvezenih slučajeva zaraze bila iz BiH, a ako se primijeti da se poveća uvoz bolesti iz nekih europskih zemalja onda će se restrikcije uvesti i za njih – kaže Markotić. 

Što se tiče obveze nošenja maski Markotić je rekla da je lakše sašiti masku za lice, nego plaćati kazne. “Čim je nešto odredba, morat će se kažnjavati. Jeftinije je i sigurnije biti odgovoran”, rekla je Markotić.

24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *