MARO KRISTIĆ: Proces oporavka nakon korone bit će brži ako budemo konkurentniji od ostalih destinacija

159

U nepune dvije godine koje sam proveo kao zastupnik u Hrvatskom saboru uglavnom sam bio zadovoljan svojim inicijativama i odlukama koje sam donosio. Jedna od odluka koja mi je teško pala je ona kojom smo stopu PDV-a na dio usluga u turizmu povećali na 25 posto. Sudjelovao sam u njenom donošenju iako sam znao da da će me dobar dio dubrovačkih ugostitelja osuditi zbog toga što sam prilikom glasanja stisnuo zelenu tipku. No, nije u životu uvijek sve crno – bijelo kako neki misle i tu odluku sam donio potpuno svijesno, jer sam znao da je kreditni rejting Hrvatske u smeću i da je udio BDP-a u javnom dugu toliko velik da bez povećanja stope PDV-a u turizmu mnoge druge stvari dolaze u pitanje. Mogli smo birati između povećanja stope PDV – a u turizmu ili povećanja stope PDV-a na osnovne životne potrepštine, hranu i lijekove, što bi na žalost brojne socijalno ugrožene Hrvate dovelo u tešku situaciju. 

Turizam je bilježio rekordne rezultate i logično je da je država upravo tu odlučila uzeti da bi zakrpala proračunske rupe. Mogao sam stisnuti i crvenu tipku i sve bi bilo isto, ali smatrao sam da je solidarnost prema socijalno ugroženima važnija od jeftinih političkih bodova koje sam mogao pobrati. Međutim, činjenica je da je odluka o povećanju stope PDV-a utjecala na smanjenje konkurentnosti i manja ulaganja u turizmu.

Trudio sam se umanjiti štetu nekim drugim prijedlozima, a malo tko zna da je na moju inicijativu ukinuta tarifa za odobrenje kretanja članovima posada brodova na kružnim putovanjima te je tako pomorcima s kruzera omogućeno da se iskrcavaju u hrvatskim lukama kao ostali turisti pa je samo u prošloj godini preko 300 000 njih trošilo novce u našim gradovima umjesto po Italiji, Grčkoj i drugim destinacijama gdje su ih do tada trošili. Povećanje PDV – a trebalo je biti privremenog karaktera i prema obećanju ministra Marića i Vlade RH stopa se trebala smanjiti već ove godine.

No, došla je corona kriza zbog koje je cijeli svijet stao i mnoge stvari u turizmu će trebati graditi iz početka. Proces oporavka će biti brži samo ukoliko budemo konkurentniji od ostalih destinacija. Povećanje stope PDV – a više nije opcija jer nema prihoda od turizma niti će ih biti uz toliku stopu i brojne druge poduzetničke barijere niti će biti socijalne države bez zdravog i jakog poduzetništva. Hrvatska sada treba sve snage usmjeriti na konsolidaciju gospodarstva, smanjenje stope PDV – a u turizmu i ugostiteljstvu , ukidanje poreza na potrošnju, ukidanje parafiskalnih nameta i relaksiranje inspekcijskih mjera prema subjektima u turizmu i ugosteljstvu. Naizgled kozmetičke mjere poput ukidanja obveze vođenja materijalnog knjigovodstva u ugostiteljstvu, priznavanja troška reprezentacije u 100% iznosu i neoporezivanja napojnica u primjerenom postotku od iznosa računa mogu biti generatori konkurentnosti, očuvanja radnih mjesta i stvaranja nove vrijednosti. Jasno je da sve navedene mjere ne mogu biti implementirane u prvoj godini mandata nove hrvatske Vlade, ali osobno ću svu svoju energiju usmjeriti u ovom pravcu kako bi se sve navedeno što žurnije realiziralo, a naše ugostiteljstvo i turizam bili bolji od konkurencije, napisao je na svom Facebook profilu kandidat MOST-a na sljedećim parlamentarnim izborima, Dubrovčanin Maro Kristić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *