MATO FRANKOVIĆ: Prezirem one koji koriste političku moć za osobne potrebe!

159

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković jedan je od kandidata za Hrvatski sabor. Franković se nalazi na visokom petom mjestu liste Hrvatske demokratske zajednice u x. izbornoj jedinici. 

Jeste li zadovoljni načinom na koji se Dubrovnik nosio s pandemijom korona virusa? 

Iznimno sam zadovoljan načinom na koji smo se svi skupa nosili s pandemijom korona virusa. Posebnu zahvalnost moramo uputiti našim sugrađanima koji su uistinu pokazali odgovornost i poštivali sve upute koje su stožeri Civilne zaštite isticali. Bilo je naravno uvijek iznimki i situacija na koje smo morali upozoravati, ali i sam stožer Civilne zaštite kao i svi pripadnici pokazali su jednu veliku odgovornost. Stoga možemo svi skupa biti ponosni na ono što je za sada odrađeno. Na kraju posebno Hvala zaslužuju svi zdravstveni djelatnici, oni su bili na prvoj liniji obrane i bez njih ništa ne bi bilo moguće. Stalno ponavljam, pokazalo se koliko je važno ulagati u zdravstvo, a što Grad Dubrovnik kontinuirano radi posljednje tri godine. Ono o čemu moramo jako voditi brigu je koliko je god to moguće izbjegavati fizičke kontakte i dalje, provoditi mjere socijalnog distanciranja. Naime, opasnost od korone nije prošla i kao što smo na početku pokazali visoku razinu odgovornosti radimo to i dalje.

Što će po Vašem mišljenju biti najveća prepreka za izlaženje iz krize uzrokovane pandemijom? 

Najveća prepreka biti će financijska kriza i to je ono što sam odmah rekao čim je započela zdravstvena kriza. Teško je očekivati odnosno nemoguće da odmah nakon prestanka zdravstvene ugroze sve bude kao da se ništa nije dogodilo. Stanje na svjetskom tržištu i ekonomski poremećaji koji su uslijedili uslijed korona krize dovesti će do dugoročne financijske nestabilnosti što automatski znači teži povratak turističke sezone na koju smo naviknuli. Moje promišljanje je da sezonu u brojkama iz 2019. ne možemo očekivati prije 2023. godine. Dosta toga će se promijeniti i upravo iz svega navedenog u ovim izazovnim vremenima vidim priliku za novi početak. Dubrovačkom turizmu se više ne smije dogoditi da bude primjer masovnog turizma. Upravo suprotno moramo biti primjer održivog turizma.

Dio ugostitelja nije zadovoljan mjerama koje ste donijeli. Zašto Dubrovnik nije uveo mjere poput Bjelovara, kao na primjer ukidanje prireza porezu na dohodak ili potpuno oslobađanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada? 

Ni jedan grad nije proveo gospodarske mjere sa ovolikim financijskim efektom kao što je to Dubrovnik. Naše mjere smo rasporedili na tri razdoblja prvo do 30.06. u kojem smo išli sa mjerom oprosta 50% zakupa i 70% javne površine, drugo razdoblje od 01.07 do 01.10. u kojem idemo sa mjerom naplate zakupa i javne površine po postotku ostvarenog noćenja, ali uspoređujući navedeno sa prethodnom godinom i treća mjera koja obuhvaća razdoblje od 01.10.2020. do 01.04.2021. i u kojem se u potpunosti svi zakupci oslobađaju plaćanja najma i zakupa javnih površina. Uz sve navedeno svima onima koji su u zakupu prostora u privatnom vlasništvu Grad Dubrovnik sufinancira plaćanje najma u maksimalnom iznosu od 2.500,00 kuna mjesečno.

Što ste mislili pod tim kako će kod novog GUP-a mnoge boljeti glava, ali i špag? Što donose izmjene GUP-a najavljene za 9 mjesec?

Izmjene GUP-a u tekstualnom dijelu donijet će brojna poboljšanja u odnosu na sadašnje stanje. Naime, osnovne promjene zasnivaju se na jasnijem definiranju broja funkcionalnih jedinica koje su dopuštene u pojedinoj građevini te jasnijem definiranju pojedinih etaža što će dati za rezultat da ćemo uspjeti smanjivati one predominantne građevine kojih ima sve više i više. Također ćemo imati za osnovu tražiti veći postotak hortikulturnog uređenja građevinskih čestica i bolji način uređenja terena što je svakako dobra promjena. Biti će tu i dodatnih izmjena, ali o svemu ćemo uskoro vrlo detaljno izvijestiti javnost.

Još 2018. govorili ste o idejnom rješenju spomenika za poginulu dubrovačku djecu u Domovinskom ratu. Možete li nam reći zašto idejno rješenje još nije predstavljeno? 

Cilj Grada Dubrovnika je bio prvo pronaći lokaciju. Nakon što smo istu pronašli, a nalazi se u luci Gruž potrebno je prilagoditi i prostorno planske dokumente kako bi se na navedenoj lokaciji mogao izgraditi spomenik. Navedeni postupak je u tijeku. Nakon što sve pripremimo kroz taj formalno pravni dio ići ćemo na realizaciju samog spomenika. Ono što je ideja jest da isti dominira prostorom te da jasno komunicira najveću žrtvu koju je Grad Dubrovnik dao za slobodu i neovisnost, a to su dječji životi.

U kojoj se fazi nalazi izgradnja novog azila za životinje? 

U potpunosti je završena sva potrebna dokumentacija, u završnoj fazi se nalaze izmjene i dopune GUP-a koje su vezane uz navedenu lokaciju. Očekujemo da ćemo imati gotovu građevinsku dozvolu do sredine rujna. Ono što nam u ovom trenutku predstavlja problem to je nedostatak financijskih sredstava. Vjerujem kako će i taj dio problema uskoro biti riješen. Moj cilj je ako ne završiti azil do kraja mandata svakako ga dovest u visoku fazu izvedenosti.

Smatrate li kako je sramota da Atletski klub Dubrovnik ide trenirati u Trebinje zbog neadekvatnih uvjeta u kojima treniraju?

Športska infrastruktura je nešto na što se grad Dubrovnik u ni jednom slučaju nije mogao pohvaliti. U posljednje tri godine, a nakon što smo usvojili strategiju športa započeli smo investicijski ciklus u izgradnju športske infrastrukture. Tako smo do sada izgradili novo nogometno igralište sa popratnim sadržajem u Gospinom polju, judo dvoranu u Mokošici, hangar u Jedriličarskom klubu Orsan, pripremljeni su projekti poput Tenis Dvorane u Lapadu i energetska obnova i rekonstrukcija postojeće dvorane u Gospinom polju. Za realizaciju atletske staze u Lapadu bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose što smo uspješno okončali i radimo na izradi dokumentacije obnove Lapadskog stadiona, a koja uključuje i izgradnju atletske dvorane. Što se tiče treniranja u Trebinju, mnogi klubovi u Dubrovniku nisu imali i nemaju ni danas adekvatne uvijete, ali ni jedan nije pošao u Trebinje. Možda bi onima koji su pošli trenirati u Trebinje trebalo pustiti dokumentarac Otkhrnuti pa bi možda, ali samo možda razumjeli.

Što kažete na izlazak Ivana Penave iz HDZ-a? 

Svatko je individua za sebe i svatko ima pravo svoj privatni i politički put određivati. Ja Ivanu želim puno sreće u daljnjem političkom radu.

Penava je kazao kako su iz samog vrha stranke kazali kako žrtve Vukovara treba zaboraviti. Što kažete na to i kako komentirate uopće koaliciju sa SDSS-om i uvažavanje njihovih zahtjeva? 

Netočna je tvrdnja da je tako nešto netko rekao iz vrha HDZ-a. Podsjetit ću u vrhu HDZ-a sjedi i vukovarski branitelj, veliki heroj domovinskog rata Tomislav Medved tako da takve priče su isprazne priče. Ne znam koji su to točno zahtjevi SDSS-a usvojeni, a da su išli na štetu hrvatskog naroda. Nikad ni jedan jedini.

Kakvo je Vaše mišljenje o slučaju Josipe Rimac i koliko je ta afera udarac za Vašu stranku pred parlamentarne izbore? 

Korupcija nema ime i prezime, nema predznak stranke, ona je dio odluke individualca da koristi moć politike za osobne potrebe. Tako nešto prezirem.

Mislite li kako će Domovinski pokret odnijeti dio glasova koje bi po defaultu pripadale HDZ-u? 

HDZ ima svoju jasnu politiku i ima svoje rezultate u posljednje 4 godine mandata želio to netko priznati ili ne. Jasno je da je prije samo 4 godine Republika Hrvatska imala loš kreditni rejting, a danas unatoč krizi imamo kreditni rejting na razini investicijski poželjnog stoga svi naši sugrađani koji su posljednjih godina dobivali smanjenje kamata na kredite ili se zaduživali po jeftinijim kamatnim stopama moraju znati da je tome razlog upravo činjenica da je Vlada stabilizirala financije. U jug Hrvatske se nikad više nije ulagalo od Pelješkog mosta, brze ceste preko Pelješca do Zračne luke Dubrovnik. Rješavanje brojnih problema u Dubrovniku poput naplate dugovanja za žičaru, koncesije Luke Gruž, ulaganja u infrastrukturu nam daje za pravo vjerovati da će naši sugrađani prepoznati naš rad u proteklom razdoblju.

Vidite li na dubrovačkom političkom nebu dostojnog protivnika za iduće lokalne izbore?

Svatko tko se želi kandidirati vjerujem da to radi sa željom da kroz svoje ideje i program ponudi nešto dobro za svoj Grad. Nikad neću omalovažavati i podcjenjivati političke konkurente dakle svi oni koji se budu na lokalnim izborima natjecali za časno mjesto gradonačelnika Dubrovnika su dostojni politički protivnici.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *