Mjesec hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama

107

Već više od dva desetljeća od 15. listopada do 15. studenoga održava se Mjesec hrvatske knjige. Centralna tema ovogodišnje manifestacije bila je enciklopedistika pod geslom “Sve na jednom mjestu, ili Put od jednog do svih mjesta”. Tijekom ovog mjeseca knjižnice uz redovne aktivnosti organiziraju i dodatne programe s ciljem promicanja knjige, čitanja i knjižnica, pa su tako i Dubrovačke knjižnice imale bogat program.

Odjel za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad organizirao je „Likovnice“, kreativne radionice za mlade knjigoljupce. Na njima su se likovno izražavati na temu najdražih likova iz priča i izrađivali originalne straničnike za knjige. Gotovo svakodnevno učenici različitih razreda osnovne škole posjećivali su knjižnicu i upoznavali se s njenim radom i uslugama koje pruža. Održano je i nekoliko „Satova lektire u knjižnici“ na kojima se na zabavan način obrađuje obavezna lektira. U okviru programa „Slikopisci“ knjižnicu je posjetila mlada književnica za djecu Jelena Pervan i dubrovačku dječicu razveselila pričama o medvjediću Hrkalu. Druženje sa svijetom bajki priredila je profesionalna bajkopričalica Jasna Held koja je nastupila u okviru programa Festivala Treće uho. Po peti put izabrani su i najbolji čitači na Županijskom natjecanju u čitanju naglas koji će predstavljati Dubrovačko – neretvansku županiju na Nacionalnom natjecanju u Sisku, 23. i 24. studenoga.

Održano je i predavanje/radionica pod nazivom „Novi načini učenja i poučavanja uz korištenje Interneta i novih tehnologija“ te je pokazano kako se uz pomoć virtualne tehnologije omogućava suradničko učenje. U Mjesecu knjige srednjoškolci su se nadmetali znanjem na kvizu koji je bio posvećen životu i djelu Iva Vojnovića, a u okviru projekta „Kreativno znanje“.

U organizaciji Ogranka Mokošica održano je pet čitaonica, „Čitaj mi“, u Domu za starije osobe Dubrovnik. Lutkarska družina Ogranka gostovala je s predstavama u Dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, OŠ Mokošica, Dječjem vrtiću Pčelica i Domu za starije osobe. U samom Ogranku odražane su po četiri radionice i pričaonice.

Početak ovogodišnjeg program Mjeseca hrvatske knjige za odrasle bio je u znaku Društva dubrovačkih pisaca. Najprije je predstavljen novi broj godišnjaka „Literat“; Ivo Orešković promovirao je svoju knjigu „Dan kad je umro prijatelj“, a Ivan Cikatić aka Galaktički vapaj imao je svoju autorsku večer. 

Već tradicionalno u Mjesecu knjige upriličene su i brojne književne promocije. Ivana Plechinger predstavila je svoj prvijenac „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“, publika je upoznala i radove Duške Musić „Valunzi“ i „Mamac za lignju“,  dok je Nikola Čelan u knjizi „Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a“ predstavio scenu 90-ih u Splitu, kao i prvo desetljeće TBF-a, po mnogima najznačajnije dalmatinske grupe zadnjih nekoliko desetljeća. Borbu s karcinomom dojke Josipa Pavičić Berardini opisala je u knjizi „Šest milimetara – ispovijest o boli i pobijedi“, a svoje iskustvo podijelila je i s dubrovačkom publikom. U formi stand-up nastupa Segor Hadžagić promovirao je izabrana djela „Klasici u tranziciji“.

Povodom 100 godišnjice smrti Frana Supila povjesničar Stjepan Ćosić održao  je prigodno izlaganje. Predavanje Vesne Čučić „Povijesni pregled biografskih djela u Dubrovniku” odgovaralo je središnjoj temi manifestacije, enciklopedistici, budući da su biografije i biografski leksikoni podvrsta enciklopedija.

Mjesec hrvatske knjige bio je  i u znaku serijala putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“. Ciklus je otvorio Goran Blažević predavanjem „Solidarity Walk 4km/h“ u kojem je govorio o iskustvu putovanja pješice preko 3000 kilometara od Jordana do Hrvatske. Sljedeća postaja bili su Falklandski otoci ili na španjolskom „Las islas Malvinas“ koje je predstavio Mario Raguž. Predavanje o hodočašću Camino održala je Mara Doljak koja je doprinijela i obogaćivanju hrvatske putopisne scene knjigom „Moj Camino – šetnja u dubine sebe“.  O najdubljem jezeru na Zemlji,  Bajkalskom jezeru, i sibirskim tajgama kao i o flori i fauni tog područja govorio je Nenad Jasprica.

Suradnja Dubrovačkih knjižnica i Festivala Treće uho ostvarena je i izložbom studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega pod nazivom „Umjetnost spaja“.
Dvodnevnim projektom  „Erik Satie, glazba za riječ i sliku“ predstavljen je glazbeni svijet i  život ovog originalnog i nekonvencionalnog skladatelja, ali i cijelo povijesno i umjetničko okruženje s prijelaza s 19. na 20. stoljeće. 

Ovogodišnji program Mjeseca knjige Dubrovačke knjižnice zaključile su predavanjem Slavice Stojan „Držić privatno“ u kojem je predavačica na drukčiji način protumačila poznate, ali pokazala i komentirala tek nedavno pronađene dokumente iz Držićeva života u Državnom arhivu u Dubrovniku. Ovim predavanjem Dubrovačke knjižnice dale su još jedan doprinos obilježavanju  450-e godišnjice smrti Marina Držića.
U proteklih mjesec dana Dubrovačke knjižnice bile su pozornica za gotovo 50 događanja, a brojna publika svih dobnih skupina motiv je za nastavak organiziranja uspješnih programa.

Pokrovitelj Mjeseca hrvatske knjige je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a glavni pokretač proslave manifestacije su od samog početka Knjižnice grada Zagreba. Ovom manifestacijom promiče se knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.

Hvala svim sudionicima i posjetiteljima. Vidimo se dogodine!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *