Na Korčuli potpisani ugovori o izgradnji Nove luke Polačište i rekonstrukciji pristupne ceste Polačištu vrijedni 360 milijuna kuna

130

U Korčuli su jučer potpisana dva iznimno važna ugovora o izgradnji prometne infrastrukture na otoku Korčuli ukupne vrijednosti više od 360 milijuna kuna, a od kojih se jedan odnosi na projekt „Nova luka Korčula – luka Polačište“, a drugi na rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule.

Istom prigodom su gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum potpisali sporazum o suradnji kojim Korčula postaje dislocirana lokacija za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija Nautika, Brodostrojarstvo i Poslovna ekonomija, smjer Turizam. Također, gradonačelnik Andrija Fabris potpisao je i s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem sporazum kojim Hrvatska radiotelevizija otvara svoje dopisništvo u Gradu Korčuli.

Ugovor o izgradnji Nove luke Korčula – Luke Polačište, koji su danas potpisali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić, ukupne je vrijednosti 189,7 milijuna kuna te je u 85-postotnom iznosu financiran iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz Državnog proračuna.

Državni tajnik Mihotić je i s ravnateljem Županijske uprave za ceste Ivom Kaštelanom potpisao i ugovor o izgradnji Pristupne ceste luci Polačište ukupne vrijednosti čak 171,1 milijun kuna, koji se također u 85-postotnom iznosu financira iz fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prigodom istaknuo kako je danas vrlo lijep i važan dan i to ne samo za Korčulu, nego i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju: „Pohvalio bih sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, koje je imalo sluha za potrebe naših otočana. Također, hvalevrijedan je i sporazum kojim je otvoreno dopisništvo HRT-a ovdje u Korčuli te zahvaljujem HRT-u koji je nakon doline Neretve zakoračio i prema otocima. A posebno su važna ova dva ugovora koja se odnose na Novu luku Polačište i rekonstrukciju pristupne ceste, a koji su plod dugogodišnjeg rada. Oni su sastavni dio politike i ove Vlade i naše županije u cilju boljeg povezivanja županije, a posebno njezinih otoka. Kao što je poznato, inzistirali smo na povezivanju Pelješkim mostom, a potom i brzom cestom od Brijeste do Perne, a onda i na projektima povezivanja otoka. Od njih osam, ovo je šesti po redu, preostaju nam još Perna i Prigradica, koji su također u visokoj fazi, vrijedni su više od 600 milijuna kuna i vjerujem da ćemo ih realizirati jer doista znače puno za otočane i cijelu županiju.“Župan je čestitao i zahvalio svima koji su doprinijeli da se projekti realiziraju – Vladi RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Gradu Korčuli, Županijskoj lučkoj upravi Korčula i Županijskoj upravi za ceste, kao i svim pojedincima, a bez čijeg se angažmana, kako je istaknuo, ovi projekti ne bi realizirali ovako predano i ovako brzo.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Branko Bačić, koji je kazao kako je ovo uistinu velik dan za Grad Korčulu i otok Korčulu. „U svojih 38 godina radnog staža pratim svaki projekt na ovom otoku, od velikih projekata komunalne do projekata društvene infrastrukture, pri čemu smo htjeli da Korčula bude jedan od najboljih i najuspješnijih otoka, ali do danas nisam sudjelovao niti u jednom projektu koji je ovoliko važan i financijski velik kao ova dva projekta. Mislim da mi nismo niti svjesni koliko on može pomoći daljnjem razvoju Korčule, ali i Pelješca, jer smo naslonjeni jedni na druge, i čestitam svima koji su u tom projektu sudjelovali“, rekao je između ostalog Bačić.

Izaslanik ministra mora, prometa i infrastrukture i državni tajnik Tomislav Mihotić rekao je kako Ministarstvo podržava projekte povezanosti otoka, ali i povezanosti prometne infrastrukture, a posebice na jugu Hrvatske. „U ovom trenutku se realizira Pelješki most, koji je direktno naslonjen na ova dva projekta i sasvim sigurno će omogućiti daleko bolje prometovanje i daleko bolju pristupačnost pa tako i razvoj svih drugih aktivnosti ovog prelijepog otoka.“ Mihotić je među ostalim rekao i kako je činjenica da je većina sredstava za ove projekte osigurana iz EU fondova veliki benefit koji imamo te istaknuo uvjerenje kako će se i budući projekti – luka Perna, brza cesta do Zračne luke Dubrovnik, ali i nastavak autoceste prema Dubrovniku realizirati uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

Što se tiče početka realizacije ovih projekata, sada slijedi realizacija natječajne dokumentacije za postupak javne nabave, a planirani početak radova, uz preduvjet očekivanog termina završetka javne nabave, za oba projekta jest početak 2021. godine.

Nova luka Polačište obuhvaća površinu veću od 20 tisuća metara kvadratnih, operativne obale u duljini preko 500 metara, zgradu lučkog terminala, dva operativna gata s četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, a u luci je također planiran pomorski granični prijelaz. Pristupna prometnica luci Polačište podrazumijeva radove rekonstrukcije županijske ceste Korčula – Račišće, pri čemu će se u potpunosti obnoviti kolinik, riješiti pitanje odvodnje ceste, zaštita i izmještanje postojeće komunalne infrastrukture, izgradnja novog sustava javne rasvjete, izgradnja potrebnih potpornih i obalnih zidova, uređenje parkinga i odmarališta uz trasu kao i izgradnja novog kontinuiranog nogostupa uz kolnik. Duljina zahvata ceste iznosi okvirno 12 kilometara s početkom na državnoj cesti D118, a završava na udaljenosti od približno 200 metara od mjesta Račišće.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *