NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE – Od jučer u 16 sati novih 49 zaraženih

102

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je na pressici u subotu da u Hrvatskoj u odnosu na jučer u 16 sati 49 novih oboljelih od koronavirusa, čime je ukupan broj porastao na 635.

– Ukoliko to usporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja, većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, očekujemo da će mjere koje smo uveli dovesti do toga zaraza ne ide dalje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Rekao je da ukupno imamo četvero umrlih, nakon što je tijekom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 92 godine, sa značajnim komorbitetom. Ukupno je testirano 4938 uzoraka.

– Na respiratoru je 19 bolesnika, a 45 osoba se oporavilo, rekao je.

– Navedeno ukazuje da je epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća i optimistična. Optimizam, solidarnost i vjera su potrebni da bi zajedno prebrodili ovu svjetsku ugrozu, dodao je Beroš  zahvalivši se svima koji akitvno doprinose tim nastojanjima.

Vili Beroš je između ostalog rekao da nije možda dobro za građane da svu svoju pažnju usmjere samo na informacije o koronavirusu. Istaknuo je da se treba odmaknuti od toga, na način da potražimo na internet virtualne knjižnice i muzeje te tako u pozitivnom tonu i u ozračju ležernijih tema provodimo vrijeme doma.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se i na jučerašnje onečišćenje zraka u Zagrebu.

– Trebam dati širu infrormaciju vezano uz onečišćenje zraka sa lebdećim česticama, koje mogu ući i u krvotok, izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme. Ovo onečišćenje je u svim susjednim zemljama, širi se na zapad. Danas je situacija puno bolja, ali ne preporučujem boravak na otvorenom, dok te čestice ne budu odnesene na zapad, rekao je.

Na pressici se također moglo čuti da je procjena lokalne epidemiološke službe u Šibeniku bila dobra kada su tražili da se zatvori otok Murter. To je nova mikrolokacija s koje dolazi novih osam slučajeva.

– Nakon 8 slučajeva, od jučer imamo još 7 novih potizivinih, rekao je Krunoslav Capak.

Capak je rekao da je moguće da su novi slučajevi u Zagrebu povezani sa događajima nakon potresa kada su ljudi izašli masovno na ulice i u smanjenom obliku se pridržavali mjera socijalno distanciranja.

– Prosječno trajanje inkubacije ove bolesti je 5-6 dana i sad je toliko prošlo od potres. Ipak, najduža inkubacija je 14 dana pa ćemo tek onda vidjeti koliko je novih zaraženih zbog situacije s potresom, dodao je Capak.

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas te da neće biti novih mjera.

– Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas, rekao je.

Na pitanje o splitskom zatvoru Bilice i glasinama da tamo ima zaraženih osoba, Božinović je poručio da u toj kaznionici nije narušena epidemiološka slika.

Alemka Markotić je izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ 10 osoba na respiratoru, jedna je osoba kritično, a ostali su stabilno. Odgovorila je i na pitanje jesu li svi bolesnici u bolnici ili se dio njih sa blažom kliničkom slikom liječi doma.

– Dio pacijenata je kod kuće, naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike u Klinici, da naučimo nešto o bolesti. Jasno je i iz drugih zemalja da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, mogu ostati doma, time ne opterećujemo zdravstveni sustav. Velik broj bolesnika može pridonijeti širenju bolesti i u bolnicama. U bolnici su i oni koji je mogu doma osigurati izolaciju, rekla je.

IZVOR: jutarnji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *