PODUZETNICI PREDLAŽU I DUŽI PERIOD MORATORIJA

75

I predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da omoguće moratorij na kredite do godinu dana bez obračuna kamata, uz opasku da se “prilagode vremenu  i trenutku u kojem živimo”.

Milanović je time podržao sve glasnije zahtjeve u javnosti za moratorijem na kredite na godinu dana, posebno nakon što su neke europske zemlje, poput Mađarske, već uvele takvu mogućnost koju je predložila i udruga Glas poduzetnika.

Predsjednik udruge “Glas poduzetnika” Hrvoje Bujas, u izjavi za Dnevno.hr napominje da njihov prijedlog o moratoriju ide i do 18 mjeseci jer će se poduzetnici iz nekih djelatnosti, prije svega turizma, kaže, dugo oporavljati od negativnih učinaka epidemije na njihovo poslovanje.

No, za razliku od Ureda predsjednika koji je predložio da se tijekom moratorija kamate ne obračunavaju, u Glasu poduzetnika kažu da nude prihvatljivije rješenje kojim bi svi bili zadovoljni i kojim bi se teret ili trošak krize ravnomjerno rasporedio na sve aktere.

Prema njihovom prijedlogu, kamata se tijekom moratorija ne bi prestala obračunavati, ali bi bila znatno niža od kamate koju klijent sada plaća banci, odnosno kamata tijekom moratorija ne bi trebala biti veća od jedan posto, a razlika bi se bankama priznavala kao porezna olakšica, što bi trebalo odobriti Ministarstvo financija.

Razrađuju se finalni modeli

S druge strane, banke predlažu da se kamata tijekom moratorija prebaci na kraj otplate kredita, no u bankama se pribojavaju da bi klijenti to mogli zloupotrijebiti i odbiti platiti, što bi za sobom povuklo sudske tužbe.

Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu je u izjavi za RTL napomenula “što ako jednog dana dužnici upravo za te kamate koje se prolongiraju na buduće vrijeme tuže banke ili ih ne budu htjeli platiti pa će zapravo banke biti u problemu.” Najveći dio zahtjeva za odgodom odnosi se na potrošačke kredite, a manji dio, oko petine, na stambene kredite za što je potrebna solemnizacija aneksa ugovora kojim se mogu pokretati ovrhe.

Uglavnom, razrađuju se finalni modeli i sve bi trebalo biti jasnije početkom idućeg tjedna, a pa čak i neka vrsta oprosta kamata. “Banke žive od reputacije. Reputacija banaka je u zadnjih nekoliko godina uništena. Možda bi im upravo ti neki oprosti tih kamata za dug koji će se otplaćivati kasnije bili relativno čak i jefitni, a ne preskupi načini da povećaju svoju reputaciju, da pokažu solidarnost”, poručila je Ivanov.

Svakako napomenimo da je saborski zastupnik Goran Aleksić prije mjesec dana podsjetio da tromjesečni moratorij nije nikakva nova ili krizna mjera banaka jer takav zahtjev klijent od banke može uvijek zatražiti, što je komentirao i predsjednik Milanović: “Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija.”

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *