PONOVO OTVORENI NIKAD LJEPŠI “KONAVOSKI DVORI”

722

Kulturna baština jedna je od najvažnijih turističkih vrijednosti koja pridonosi zapošljavanju i regionalno održivom razvoju, te oblikovanju regionalnog, nacionalnog, ali i europskog identiteta. 

Glavni dio projekta energetske obnove restorana Konavoski dvori dovršen je u planiranom roku 1. srpnja 2020. te je restoran ponovno otvoren za sve posjetitelje. Svojim inovativnim rješenjima restoran jedinstvenog ambijenta i neodoljivih delicija Konavoski dvori time je ojačao gastronomsku ponudu Dubrovnika i Konavala. 

Ovaj projekt poseban je po tome što se restoran nalazi na području zaštićenog kulturnog dobra – dio kulturne i prirodne baštine Konavala – ujedno i zaštićenog prirodnog krajobraza. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Cilj je projekta pridonijeti rješavanju problema kao što su loša toplinska zaštita zgrade ugostiteljskog objekta, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja te nedostatak suvremenih energetski učinkovitih i OIE tehnoloških rješenja koji onemogućavaju restoranu Konavoski dvori stjecanje statusa „eko-zelenog restorana”.

– U ovaj smo projekt ušli prije četiri godine. Znamo kako je restoran prvi put otvorio svoja vrata još daleke 1968. godine. Širio se, pa smo prvo trebali s Općinom Konavle regulirati imovinsko-pravne odnose, pa i sa Hrvatskim vodama jer je jedan dio restorana na vodnome dobru. Jedan cijeli dio je zaštićeno kulturno dobro. Morali smo pomiriti te važne stavke, kako bi se bilo kako treba. Tako da smo 2018. imali sve spremno za natječaj. Prepoznali smo priliku i potencijal Konavoskih dvora, da krenemo u zeleno brendiranje. Sretni smo što smo uspjeli doći do završne faze. Cilj nam je postizanje statusa zelenog restorana, kojeg zasada nema u našoj županiji, a koliko nam je poznato i šire od nje, kazala je Lea Đurović Ruso.

Status „eko-zeleni restoran“ odnosi se na restorane koji se brinu o održivom razvoju i svojim djelovanjem pridonose zaštiti prirode i okoliša. Prvenstveno se to odnosi na korištenje organskih namirnica u pripremi jela, upotrebu obnovljivih izvora energije (sunce, voda, zrak), upotrebu održivih građevnih materijala i ekološke mobilne opreme, učinkovito korištenje vode, smanjenje otpada i onečišćenja te upotrebu ekološki prihvatljivih sredstava. Projekt je obuhvatio potpunu obnovu ovojnice restorana Konavoski dvori, što je uključilo ugradnju toplinske izolacije na svim građevnim dijelovima zgrade. Ugrađeni su solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode i fotonaponska elektrana. Modernizirao se sustav grijanja, hlađenja i ventilacije kroz ugradnju sustava s dvije dizalice topline (zrak – voda). Također, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja u procesu pripreme, obrade i čuvanja hrane (kuhinja), kao i u sustavu rasvjete zamijenjena su novim, energetski učinkovitijim rješenjima. Uvođenjem sustava daljinskog očitanja potrošnje i proizvodnje energije i sustava kontrolnih mjerila energenata kontrolirat će se postizanje cilja projekta.

Uspješna provedba projekta omogućit će restoranu Konavoski dvori da postane prvi „eko-zeleni restoran“ u Hrvatskoj, što će dodatno povećati svijest gostiju i građana o značaju ovog prostora i ulozi Konavoskih dvora u turističkoj promociji Hrvatske i dubrovačke regije.

U Konavoskim dvorima naglašavaju da se okusi ne rađaju, već desetljećima stvaraju. U pripremi najukusnijih specijaliteta iz cijele Hrvatske restoran koristi namirnice iz lokalnih OPG-ova i malih hrvatskih ekoproizvođača.

Ukupna neto vrijednost ovog projekta: 5.202.668,23 kn, dok je iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova: 3.648.806,87 kn

Potpuni završetak projekta očekuje se ugradnjom kose podizne platforme za osobe slabije pokretljivosti, kao i punionice za električna vozila. 

Konavoski dvori je mjesto na koje uvijek odvodimo naše goste, prijatelje, kako bi im pokazali u isto vrijeme netaknutu ljepotu prirode, našu gastro ponudu i tradiciju. Novouređeni restoran više nego ikada odiše konavoskim duhom. Pazilo se na svaki detalj, pa je na tanjurima oslikan konavoski vez, a čak je i svaka stolica oslikana u duhu konavoskog pejsaža.

– Stolice su rad akademske slikarice Nine Šimunović. Predali smo joj 178 stolica koje je ona oplemenila svojim umjetničkim izričajem. Inače jako cijenimo Ninin rad, svaka je stolica različita, a kako se ona bavi i restauracijom, povjerili smo joj ovaj dio posla. 

Što reći, osim, neka vas put nanese u naše divne Konavle, u restoran Konavoski dvori, gdje ćete dušom osjetiti duh starih Konavala, gdje će vas dočekati nasmiješena i draga lica, gdje možete vidjeti konavosku nošnju, maslinu i uživati kraj rijeke Ljute. 

U oblikovanju i realizaciji projekta vodeću ulogu su imali Lea Đurović Ruso (Proto-Arch d.o.o.), Marin Gospić (Protect&Eco d.o.o.), Pavo Đivanović (Zajednica ponuditelja tvrtke Kont d.o.o., Elektro – team d.o.o., Tehnoelektronik d.o.o.), također tvrtke izvođači Prestige Trade d.o.o. i Ellabo-IND d.o.o.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *