Popis HDZ-ovih kandidata za X. izbornu jedinicu: Franković na viskom trećem mjestu

141

Premda će 16. lipnja, znači u utorak Državnom izbornom povjerenstvu predati liste za predstojeće parlamentarne izbore 5. srpnja, vladajuća stranka HDZ još uvijek nije definirala svoje kandidate. A kampanja starta 18. lipnja! – piše Slobodna Dalmacija

Iako bi sva ova imena i njihov redoslijed na listi trebali biti potvrđena tek danas na Predsjedništvu HDZ-a, Slobodna Dalmacija u posjedu je liste kandidata, njih 14, koji će se za glasove građana boriti u X izbornoj jedinici. Onoj koja je oduvijek utvrda vladajuće stranke, no aktualna lista poprilično je šarolika i rekli bi neki ne baš s tako impresivnim imenima, iako je na popisu i dvoje ministara, dva župana, četvero gradonačelnika, državna tajnica, saborski zastupnici i županijski vijećnici. No krenimo redom.

Nositelj liste je ministar zdravstva Hvaranin Vili Beroš, junak borbe protiv korona-virusa, kojega će politički protivnici zacijelo prozivati zbog 19 umrlih u Domu za starije i nemoćne Split, smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici. Oporba će itekako “tući” po činjenici kako je na čelu te županijske ustanove socijalne skrbi stranački kadar Ivan Škaričić, inače arheolog i profesor povijesti. Premda Dom nije u Berošeovoj ingerenciji već drugog ministarstva, oporbenjaci će ga oštro prozivati zbog proboja virusa u Dom, što je rezultiralo najvećom smrtnošću u jednoj ustanovi u Hrvatskoj, uz 82 zaraženih.

Povjerenje za poziciju na drugom mjestu ove HDZ-ove liste, dobio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, bliski prijatelj premijera Andreja Plenkovića iz davnih diplomatskih dana, no Splićani baš i nisu svjedoci njegove uspješne vladavine. Počeo je naime žestoko, no brzo se “ugasio”, pa se uz njegovo ime veže neuspjeli pokušaj izgradnje metroa u Kopilici, pa propali projekt na plaži Žnjan, kao i najveća afera – upravljanje splitskom Park šumom Marjan.

U “plusu” je zbog nastavka sanacije gradskog odlagališta Karepovac, okončanje, nakon 20 godina, osnovne škole na Pazdigradu, sanaciju škole na Pujankama, te povlačenju EU-novca za predškolske ustanove.

GOSPAR KOJI JE UVEO RED

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, u kvoti je od pet kandidata koje daje Dubrovačko-neretvanska županija, a Dubrovčani ga hvale zbog uvođenje reda pri upravljaju Dubrovačkim zidinama, kao i razrješenju nereda s uplovljavanjima brojnih kruzera i gostiju koji “preplave” grad, stvore gužve bez puno zarade. No sada je i Dubrovnik kao omiljena turistička destinacije u ogromnim problemima, jer kao i svi mi, ovisi o turizmu, a zbog Covid-a 19, sezone – nema! 

Na trećem i četvrtom mjestu su dva župana, splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Premda je stavljanje župana na liste za državni parlament, svojevrsna prevara birača, jer oni neće napustiti svoje funkcije čelnika regionalne samouprave pa će ih zamijeniti stranački vojnici, njih dvojica imaju povjerenje birača. Boban jer je nastavio brojne uspješne projekte svog prethodnika Zlatka Ževrnje, ali i pokrenuo mnoge nove, među kojima je najučinkovitiji “Pomorsko je dobro” u svrhu zaštite tog najvažnije resursa SDŽ-a, kao i “Tu je moj dom” u cilju revitalizacije opustjele Dalmatinske zagore. A sve ovo će mu biti aduti i za novu izbornu kampanju, dogodine u svibnju za novi mandat župana. S druge strane Dobroslavić već najavljuje kako ne želi po četvrti put biti dubrovačko-neretvanski župan, pa je saborska klupa dobro rješenje HDZ-ovom 71-godišnjem veteranu s krajnjeg juga države.

Slijedi na listi koalicijski partner, psihijatar Goran Dodig iz Hrvatske demokršćanske stranke, opcije koja se ne može pohvaliti s puno pripadnika, a ni s puno akcija za dobrobit građana od kojih traže glas. Upravo je ovo ime na listi rezultiralo najviše negodovanje među HDZ-ovcima koji smatraju kako 73-godišnjem Dodigu ne treba omogućiti još jedan mandat u Saboru.
No po svemu sudeći nanovo će u saborske klupe još jedan veteran i to Branko Bačić, koji vedri i oblači svojim otokom Korčulom, ali i Dubrovačko-neretvanskom županijom, pa se odavno uz njegovo ime veže ona – bez njegovog blagoslova ni u trafici se nitko ne može zaposliti.

Slijedi još jedan Bačić, koji također želi opet na saborsku plaću a to je Ante Bačić legendarni Bačo, čiji će dosadašnji mandat u Saboru ostati upamćen po epitetu “čobanin” kako je nazvao člana Mosta Mira Bulja. No Bačo koji je pulen uvijek hvaljenog Ante Sanadera, potpredsjednika stranke, istican je i kao veliki “potrošač” našeg novca za troškove odlaska iz Splita u Zagreb na saborska zasjedanja.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *