Potresom u središnjoj banci jedna od najvećih europskih država došla je na rub sloma

156

Zbog odlaska guvernera tečaj hrivnje prema dolaru pao je na najnižu razinu od travnja, a vlada odustaje od izdanja obveznica.

Ukrajina klizi prema financijskoj krizi nakon što je iznenadna ostavka guvernera središnje banke (NBU) dovela u pitanje prijeko potrebni paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ta je institucija u četvrtak pozvala vladu u Kijevu da zadrži neovisnost središnje banke s obzirom da je guverner Jakiv Smolij svoju ostavku pojasnio izloženosti „sustavnom političkom pritisku“.

Niz negativnih reakcija – pad vrijednosti obveznica i potonuće tečaja hrivnje na najnižu razinu od travnja – nagnao je ministarstvo financija na odustajanje od planiranog izdanja obveznica denominiranih u dolaru.

Odlazak kao ‘katastrofa’

Smolijeva ostavka, ako ju prihvati predsjednik Volodimir Zelenskij, mogla bi dovesti u pitanje realizaciju MMF-ova paketa pomoći od 5 milijardi dolara. Paket je dogovoren prošlog mjeseca u sklopu pomoći gospodarstvu pogođenog krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

MMF-ov glasnogovornik izjavio je kako je ukrajinska središnja banka pod Smolijevim vodstvom učinila važne poteze u postizanju stabilnosti cijena i pokazala da je neovisna središnja banka ključni element vođenja moderne makroekonomske politike.

„To je razlog zašto je neovisnost Nacionalne banke Ukrajine u središtu programa podrške Ukrajini i zašto je Smolijev nasljednik mora održati“, dodali su iz MMF-a, a prenosi Reuters.

Za Valeriju Gontarevu, Smolijevu prethodnicu na čelu NBU-a, njegova je ostavka prava „katastrofa“. „NBU je posljednji bastion reformi u Ukrajini“, istaknula je za Financial Times. Ukrajinska središnja banka jedna je od rijetkih institucija u toj zemlji koje uživaju povjerenje domaće javnosti, ali i stranih investitora.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *