Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji o vodi i klimatskim promjenama u Splitu

112

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije nazočili su konferenciji o vodi i klimatskim promjenama u Splitu. Na konferenciji je predstavljen projekt WATERCARE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska, a u kojemu su hrvatski partneri Dubrovačko-neretvanska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Osim WATERCARE-a predstavljeni su i drugi projekti čija su područja djelovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a oni su IT-HR projekt PEPSEA, ECOMAP, AdSWiM, NET4Plastic, CITY WATER CYCLES, ASTERIS i Adriadapt. Pozdravnu riječ konferencije održao je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, Luka Brčić.

Svi predstavljeni projekti su projekti iz programa Interreg-a, a povezani su na način da se svi bave Jadranskim morem s obje, hrvatske i talijanske obale te priobalnim područjem, a pripadaju prioritetnoj osi tzv. Plavih inovacija.

Na konferenciji je istaknuto kako će projekt WATERCARE utvrđivati potencijalna zagađenja na ušćima rijeka Neretve, Cetine i Raše, točnije, na najbližim plažama te na temelju rezultata implementirati sustav pravovremenog alarmiranja javnosti o potencijalnom zagađenju mora za kupanje uslijed obilnih padalina preko online platforme.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *