Professor emeritus Mateo Milković dobitnik nagrade za životno djelo!

143

Povodom 77. obljetnice, Slobodna Dalmacija organizirala je proslavu i dodjelu nagrada za godišnja i životna ostvarenja u području znanosti, umjetnosti i novinarstva. Professor emeritus Sveučilišta u Dubrovniku Mateo Milković dobitnik je nagrade za životno djelo u području znanosti Frane Bulić. Profesor Milković bio je spriječen osobno preuzeti nagradu na svečanosti koja se održala u Splitu pa je priznanje preuzeo njegov sin Marko Milković.

Obrazloženje priznanja:

Prof. dr. sc. Mateo Milković djelovao je na vrlo širokom području, počevši od gospodarstva, preko znanosti i visokog obrazovanja, pa sve do vrlo zapaženoga javnog istupanja.

Za svoj rad u gospodarstvu, znanosti, obrazovanju i sportu dobio je velik broj priznanja. Od važnijih priznanja posebno valja istaknuti: Odlikovanje Red Ante Starčevića, Odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije, Zahvalnicu Sveučilišta u Dubrovniku i Visoko priznanje za dugogodišnji amaterski rad u nogometu od FIFA-e i NSH-a.

Kad je riječ o gospodarstvu, bez pretjerivanja se može istaknuti da je dao nemjerljiv doprinos razvitku industrije dubrovačkoga kraja. U znanstvenom radu u visokom obrazovanju djelovao je također iznimno uspješno, a posebice kada se govori o razvitku znanosti i visokog obrazovanja u Dubrovniku. Prof. dr. sc Mateo Milković poznat je po vrlo širokom i intenzivnom angažmanu u javnom životu Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Bogato stručno iskustvo i upravljanje velikim sustavima stekao je radom u industriji, gdje je započeo razvijati i interes za znanstvenim radom. Poznato je njegovo stalno nastojanje i cilj da znanstvena postignuća pretoči u konkretni proizvodni rezultat. Radi toga je uvijek tražio neraskidivu povezanost s obrazovnim i znanstvenim ustanovama. Nakon nešto više od dva desetljeća u gospodarstvu, prelazi u stalni radni odnos na Pomorski fakultet, gdje daje velik obol znanstvenom, nastavnom i stručnom usavršavanju mladih kadrova, posebice njihovu poticanju i upućivanju na magistarske i doktorske studije. Njegove zasluge su velike u području međunarodne suradnje i povezivanju s najprestižnijim inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *