Projekt CoRE: Suradnja Crne Gore i Hrvatske u prevenciji zaštite okoliša i pomorskog dobra

152

Završna konferencija prekograničnog projekta „Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoliša i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore – CoRE“ održala se danas u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. 

Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objasnio je zašto je projekt značajan za Crnu Goru te da su na ovoj završnoj konferenciji došli predstaviti rezultate koji su jako dobri i kako se raduju budućoj suradnji dvaju zemalja.

– Projekt kojeg realiziramo s Hrvatskim hidrometeorološkim institutom i Institutom za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku veoma je značajan za našu instituciju. Ovim projektom htjeli smo definirati probleme koji se tamo pojavljuju na području Dubrovačko-neretvanske županije i u crnogorskom primorju vezano za eroziju. Osnovni cilj je bio da se mi kao institucija osposobimo za samostalan rad. Mi smo kroz ovaj projekt dobili izuzetno kvalitetnu opremu, najsuvremeniji stroj za mjerenje podmorja i htjeli smo obučiti naše ljude, organizirani su zajednički terenski radovi stručnjaka u Hrvatskoj i Crnoj gori. Također, angažirali smo dvoje studenata na istraživanju te smo tako u potpunosti realizirali  projekt – kazao je Mitrović.

Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita kazala je kako je sam projekt započeo prije dvije godine.

– Što je najbitnije u projektu ostvarena je daljnja prekogranična suradnja s našim partnerima iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, kao i s našim kolegama iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Prvi rezultati projekta su nove nautičke karte područja koje smo izmjerili kao i nabavka skupe opreme za istraživanje – rekla je Kolić dodavši kako suradnju svakako nastavljaju. 

Inače, radi se o trećem projektu ostvarenom kroz prekogranični program IPA, čija je vrijednost 600 tisuća eura.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *