PRVI PREDSJEDNIK HRVATSKE: PRIJE 21 GODINU UMRO JE FRANJO TUĐMAN!

145

Na današnji dan, 10.12. 1999. godine umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Preminuo je u Kliničkoj bolnici Dubrava u 23 sata i 15 minuta. Neposredni uzrok smrti bile su komplikacije izazvane unutarnjim krvarenjem, a Franjo Tuđman je kao bolesnik u istoj bolnici ležao već tijekom prethodnih četrdesetak dana. Naime, u bolnicu je primljen još 1. studenog te godine, nakon što mu je pozlilo poslije prisustvovanja službenoj ceremoniji na Medvedgradu povodom dana Svih Svetih.

Osim što je bio prvi predsjednik RH, bio je i antifašistički borac, povjesničar i disident u Jugoslaviji zbog otvaranja hrvatskog nacionalnog pitanja. Bio je na visokim pozicijama u bivšoj državi, ali svojim radovima se ubrzo zamjerio unitarističkoj komunističkoj strukturi u Jugoslaviji. Upozoravao je na centralizaciju SFRJ i marginalizaciju Hrvatske. Prvi je pisao o preuveličanom broju žrtava u logoru Jasenovac. Partija ga je optužila za “buržoasko-nacionalističko skretanje u pristupu nacionalnom pitanju“, a nakon Hrvatskog proljeća (1972) je uhićen i osuđen u političkom sudskom procesu. Ipak, ubrzo je pušten nakon što je za njega kod Tita intervenirao Miroslav Krleža. Na kraju 1982. ponovno biva uhićen zbog intervjua francuskom radiju zbog čega je proveo dvije godine u zatvoru. Uoči sloma komunizma 1989. osniva HDZ s programom državnog osamostaljenja Hrvatske i na prvim višestranačkim izborima ostvaruje pobjedu.

 Franjo Tuđman dva puta premoćno pobjeđuje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske 1992. i 1997. godine. Pod njegovim je utjecajem bio uspostavljen polupredsjednički sustav vlasti u kojem je donosio sve važnije odluke. Tijekom Domovinskog rata kombinacijom pregovaranja i primjene vojne snage iscrpljivao je snagu JNA i srpskih agresora do konačnog oslobođenja svih hrvatskih krajeva 1995. (operacija Oluja) i 1998. (mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja). Na vanjskopolitičkom planu izborio se za međunarodno priznanje Hrvatske i njezin prijem u UN.

Malo tko će danas poreći ili umanjiti zasluge Franje Tuđmana u izgradnji samostalne i slobodne Hrvatske, ali o njegovim potezima na tom putu u hrvatskoj i svjetskoj javnosti konsenzusa nema. Tuđman je zasigurno najvažnija ličnost moderne hrvatske povijesti i većina ga se danas sjeća sa sjetom smatrajući ga ocem domovine. S druge strane ga pamte kao autokrata. Zamjera mu se od politike prema BiH, gušenja medijskih sloboda, pa do sumnjive privatizacije.

dnevno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *