REPORTAŽA MARIJETE RADIĆ: Bjelašnica-mjesto odmora, opuštanja ali i adrenalina

119

Jedno od najdražih destinacija u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, nama Dubrovčanima, zasigurno je Sarajevo, kako u proljeće tako i zimi. No, ovaj put, prijateljica i ja smo se odlučile odmoriti tik pred Sarajevom, na objema nepoznatoj Bjelašnici.

Nisam od snijega, niti znam skijati; najviše ga volim gledati kroz prozor, ali nakon savršenog vikenda provedenog na Bjelašnici, zasigurno se vraćam opet, a obećala sam i našim izvrsnim domaćinima u hotelu „Bjelašnica“ da ću se sljedeći put okušati i u skijaškim radostima.

Bosanci su poznati po izvrsnom gostoprimstvu i upravo i više nego dobrodošle osjećale smo se Zrinka i ja u hotelu „Bjelašnica“ gdje smo odlučile provesti pravi opuštajući ženski vikend odmor.

U petak, nakon posla, unajmile smo auto sa zimskim gumama (i sva sreća da jesmo jer nas je na povratku zameo snijeg) i uputile se na naše odredište. Nakon ugodnih 4 sata vožnje i odlično održavanih i prohodnih cesta uz koje se svjetlucao „swarovski“ snijeg, stigle smo na našu destinaciju gdje nas je dočekala Dražana, naša domaćica koja je brinula da nam ništa ne nedostaje tijekom našeg vikend odmora.

Nakon što smo se smjestile u prostranoj sobi koja je imala pogled na skijaške staze, spustile smo se na večeru i dogovorile s Dražanom sve moguće aktivnosti za naredna dva dana.

Kava s pogledom

Ispijanje jutarnje kave u lobiju s pogledom na gustu borovu šumu prekrivenu snijegom i skijaški plato Babin do, izgledalo je idilično i djelovalo je u potpunosti opuštajuće na nas. Za nastavak dana pripremile smo se obilnim i raznovrsnim doručkom, nakon čega smo se uputile prema skijalištu. Staze su bile još u pripremi u čemu su im najveća pomoć brojni topovi za snijeg. Ove godine, novost na Bjelašnici je šesterosjed koji za 1 sat može prevesti i do 3 000 skijaša.Staze su pretežno crvenog karaktera, s ponešto plavih staza za početnike koje su označene odgovarajućom bojom i brojem. Velika prednost skijališta je mogućnost noćnog skijanja. Noćno skijanje se održava na odlično osvijetljenoj stazi, koja se poslije dnevnog skijanja odmah priprema za noćno, i ako nema velike gužve, užitak je zajamčen. Kaže nam Dražana da im skijaši koji iskuse ove stazeuvijek kažu da onaj tko nauči skijati na Bjelašnici, može skijati bilo gdje.

Bjelašnica je jedna od 10 najviših planina koja se nalazi u centralnom dijelu BiH i smještena je jugozapadno od grada Sarajeva zbog čega je zasigurno najdraže odredište brojnih Sarajlija koji tu imaju i svoje kuće za odmor. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu. Na najvišem dijelu (2067 m nadmorske visine) podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena točka u Bosni i Hercegovini.

U sklopu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste, a odlična je najava da će se koristiti i dogodine za muške juniorske discipline svjetskog kupa.

Ljubiteljice smo brzine tako da nas je vožnja na ski saonicama do samog vrha oduševila. Prava doza adrenalina! Nakon ski saonica, vožnja buggijima kroz Bjelašnicu prema Igmanu je bila kao iz bajke, a čist i svjež zrak najbolji mogući prirodni botox. Sve prekriveno snijegom i pokoje stope zečeva u potrazi za hranom.

Sanjkanje je bilo pravo vraćanje u djetinjstvo. Jedine dvije odrasle osobe koje su potezale sanjke su bile nas dvije, a oko nas veliki broj djece koji se smijao našoj nespretnosti čak i u toj vrlo jednostavnoj disciplini.

zrinka buggy

Nakon svih ovih aktivnosti, zaslužile smo i odmoriti se. Hotel Bjelašnica ima odličan wellness&spa. Dok smo uživale u ručku i bosanskim specijalitetima, naručile smo se na opuštajuću masažu. Brčkanje u jacuzziju s pogledom na planine prekrivene snijegom i nakon toga opuštanje u finskoj sauni su uistinu prava formula za savršen odmor.

Nakon svih ovih (ne)aktivnosti, odmarale smo se na bazenu, pile čaj i čitale žensko „žutilo“.

Tako odmorne, bile smo spremne i za nastavak večeri i da zaokružimo svoj odmor. Najdonji dio hotela „Bjelašnica“ skriva vrhunski pub, koji je jedno od najomiljenijih okupljališta svih skijaša koji se navečer vole okušati, osim u skijaškim i u pjevačkim sposobnostima. Naravno da smo i mi sudjelovale.

Nakon otpjevanih hitova i odlične atmosfere, ipak je došlo vrijeme i za spavanac jer nas je čekao povratak doma. Bjelašnica nas je i na odlasku odlučila oduševiti i iznenaditi pa su nas, kao šećer na kraju savršenog vikend odmora, ujutro dočekale velike snježne pahulje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *