REZULTATI VLADE PREMIJERA ANDREJA PLENKOVIĆA

114

Pet stupova VLADE PREMIJERA ANDREJA PLENKOVIĆA:

1. Provođenje cjelovite poslovne reforme i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima. Smanjenje neporeznih davanja kojima će se dodatno rasteretiti građani i poduzetnici. Stavljanje neaktivne državne imovine u funkciju gospodarstva.

‘Javna poduzeća proći će temeljito poslovno i financijsko restrukturiranje uz stručne uprave’, najavio je potencijalni mandatar.

2. Ulaganje u generatore rasta posebno poljoprivredu čije neiskorištene površine bi se stavile u funkciju.

‘Prostora za rast ima i u turizmu, industriji koja je godinama zanemarivana, a osobito ćemo poticati izvoznike koji imaju značajan doprinost gospodarskom razvoju zemlje. Poticat ćemo domaću proizvodnju, prometnu povezanost, obrazovanu radnu snagu. Ključno je dizanje konkurentnosti svih sektora,’ kazao je Plenković.

3. Povećanje učinkovitosti institucija

‘Ubrzat ćemo rad adminsitracije i sudova, cilj nam je uspostaviti jedinstven način komunikacije s tijelima državne uprave, da putem interneta svatko u svakom trenutku može vidjeti u kojem je statusu njegov predmet’, poručio je Plenković.

4. Osiguranje održivosti javnih financija kako bi se osigurala ekonomska stabilnost.

‘Smanjivat ćemo proračunski deficit i udio javnog duga u deficitu. Nastavit ćemo dijalog s EK i nastaviti izradu nacionalnog programa reformi. Proračun vidimo kao točku preokreta gdje hrvatske javne financije trebaju nastaviti smjerom kojim su krenule u ovoj godini. U 2017. naš će fokus biti na kontroli rashodne strane proračuna. Proračunski manjak opće države u 2017. želimo svesti na dva posto. Do 2020. planiramo imati uravnotežen proračun opće države i javni dug smanjen za 10 posto’, najavio je Plenković.

5. Reforma obrazovnog sustava kako bi bio prilagođen potrebama tržišta rada i gospodarstva.

‘Vodit ćemo politiku otvorenih vrata i želimo tijesnu suradnju s poduzetnicima i sindikatima. Vlada koja sluša, Vlada koja zna prepoznati potrebe poduzetnika i građana je ujedno Vlada koja zna provesti promjene’, kazao je Plenković na kraju.

POGLEDAJ PRILOG

Prilog

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *