ROĐENDAN VUKOVARSKOG JUNAKA: Danas bi Jean Michel imao 54 godine

150

Na današnji dan, 1. srpnja 1966. u Vesoulu u Francuskoj rođen je Jean-Michel Nicolier.

Jean-Michel gledao je na televiziji zbivanja u Hrvatskoj, pa je rekao majci: “Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje“

U srpnju 1991. vlakom je došao u Zagreb i pridružio se hrvatskim obrambenim snagama. Bio je jedan od gotovo 500 stranih dragovoljaca Domovinskog rata, od kojih je 72 poginulo, a 88 ranjeno. Stigli su iz 35 različitih zemalja.

Jean-Michel krajem kolovoza 1991. pristupa redovima HOS-a u Mejaškom selu, te s njima odlazi braniti Vukovar. Borio se na Sajmištu, gdje je 9.studenoga ranjen, te mora ostati u bolnici. Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar, Nicolier je odveden s ostalim ranjenicima i bolesnicima iz bolnice i u noći s 20.na 21. studenog 1991. pogubljen na Ovčari. U podrumu bolnice, svega par sati prije smrti, Nicolier je dao kratku izjavu francuskim reporterima:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. 

Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. 

Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Rijetki preživjeli svjedočili su kako su četnici tukli Nicoliera, nakon čega je Spasoje Petković zvani Štuka izvukao Nicoliera polumrtvog od batina i pucao u njega.

Posmrtni ostaci Jean-Michel Nicoliera još uvijek nisu pronađeni. Tijela koja su pogubljena preko puta hangara na Ovčari odvezena su na nepoznato mjesto.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *