Sjednica Županijske skupštine: Usvojen rebalans proračuna za 2020. godinu

123

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. godinu. Proračun je izvorno planiran na 988,3 milijuna kuna, a ovim rebalanskom smanjuje se za 12,2 milijuna kuna odnosno na 976,1 milijun kuna. Županijski dio proračuna smanjuje se za 11,9 milijuna kuna te proračunskih korisnika za 0,3 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić rekao je kako je ovaj rebalans uvjetovan krizom koronavirusa.

”Prvotni proračun se morao smanjiti zbog smanjenja prihoda, odnosno smanjene gospodarske aktivnosti. Pohvalno je da je Vlada isplaćivala plaće, a u našoj županiji u ova dva mjeseca isplaćeno je 106 milijuna kuna”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako je rebalans planiran prema sadašnjim očekivanjima, a u slučaju daljnjih izazova s njima ćemo se uspješno nositi kao i do sada.

Kako je uvodno istaknula pročelnica za financije Dragica Stanić kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa uvelike je utjecala na ostvarivanje prihoda županijskog proračuna, prvenstveno poreza na dohodak. Porez na dohodak – nenamjenski dio je najznačajniji županijski prihod.

Početnim proračnom taj porez planiran je na 63 milijuna kuna i čini 75 posto izvornih prihoda proračuna. U razdoblju siječanj – travanj 2020. godine u odnosu na isto razdoblje lani veći je za 269 tisuća kuna, ali u travnju je pad u iznosu od 20 posto, odnosno 1 milijun kuna.

Izmjenama i dopuna proračuna  porez na dohodak – nenamjenski dio planira se u iznosu od 45 milijuna kuna što je za 17,5 milijuna kuna odnosno 28 posto manje u odnosu na važeći proračun.

Manjak prihoda od županijskih poreza (dohodak i ostali županijski porezi) riješen je pokrićem viškom prihoda iz 2019. godine u iznosu od 10,1 milijuna kuna te uštede na rashodovnoj strani proračuna u iznosu od 15,7 milijuna kuna.

Istodobno je osigurano 8,2 milijuna kuna za aktivnosti Stožera civilne zaštite, zdravstvo iznad standarda, OB Dubrovnik, Centar rane intervencije za djecu s poteškoćam u razvoju, Centar kompetencije u turizmu i drugo.

Ovim izmjenama i dopunama imamo ukupno 19 EU projekata koji se uredno izvršavaju. Početnim proračunom 18 EU projekata se nastavljaju uz male korekcije sukladno postojećoj situaciji s koronavirusom i nemogućnost odvijanja određenih postupaka, a osigurana su sredstva za Poduzetnički inkubator Ploče. Ukupna vrijednost EU projekata je 60,5 milijuna kuna (EU fondovi 56,7 milijuna kuna i DNŽ 3,8 milijuna kuna).

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *