Šokantna studija iz Italije: Korona je postojala mjesecima prije prvog zabilježenog slučaja

143

Objavljena studija Nacionalnog instituta za rak (INT) iz Milana pokazuje da je koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine, što ukazuje na to da se COVID-19 proširio izvan Kine ranije nego što se ranije mislilo, javlja Reuters, a prenosi vecernji.hr

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je kako je koronavirus bio nepoznat prije nego što je u prosincu prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u gradu Wuhanu u središnjoj Kini, dok je prvi talijanski slučaj zabilježen 21. veljače.  Nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov znanstveni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6% od 959 zdravih dobrovoljaca koji su bili na pregledu pluća radi sumnje na rak, između rujna 2019. i ožujka 2020., razvilo antitijela na koronavirus znatno prije veljače.  Sveučilište u Siena provelo je potom specifičan test antitijela na SARS-CoV-2 za istraživanje “Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji”. 

Rezultati su bili i više nego zanimljivi.  – Pokazalo se da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u rujnu, rekao je za Reuters Giovanni Apolone, koautor studije i dodao: – Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus.

– To znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario – dodao je. Svijet se već gotovo godinu dana bori s virusom. Do sada je službeno zaraženo 54,529,316 ljudi, a preminulo je više od 1,319,342. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *