Stanovnici Kalamote: Neka gradonačelnik pokaže da mu je stalo i izvan predizborne kampanje!

231

Na naš redakcijski mail stiglo je priopćenje koje potpisuju stanovnici Kalamote i prenosimo ga u cijelosti:

Posljednjih dana u medijima smo mogli pročitati mnoge članke vezaneza ukidanje ambulante na Koločepu. Grad Dubrovnik donio je odluku da se od 1. listopada ukida rad ambulante na Koločepu tepunkt hitne medicine na Lopudu i Šipanu.

Stanovnici Elafita tu odluku smatrali su neprihvatljivom i na njihovu reakciju iz Grada Dubrovnika su izjavili kako će sve ostati isto i da će Grad nastaviti s financiranjem. Ovom izjavom lokalni vlastodršci samo su htjeli zatomiti glas s Elafita, a u pozadini su spremali plan da doktoricu s Koločepa pošalju u Mokošicu. Navedena činjenica izašla je na vidjelo nekoliko dana poslije. Doktorica Marčić preuzela je ambulantu u Mokošici, a stanovnicima Koločepa bila bi dostupna u suprotnoj smjeni i to jedino danima kada bi došla na otok.

Ovu odluku grada Dubrovnika i Doma zdravlja smatramo neprihvatljivom. Doktor je stanovnicima Kalamote prijeko potreban i on mora biti dostupan cijeli dan i u slučaju hitnih intervencija. Na ovom otoku žive mahom ljudi starije životne dobi koji ne mogu živjeti bez doktora. Ovom zajedničkom odlukom,gospodin Franković i gospodin Bazdan izravno su ugrozili živote stanovnika Koločepa. Zanima nas hoće li oni preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku kada netko smrtno strada na Kalamoti zbog odsustva doktora.

Ovaj način rada liječnika koji nam žele nametnuti je apsurdan iz više razloga. Ako doktorica radi ujutro u Mokošici, onda će na Koločepu biti dostupna tek iza 17 sati, ako je pak popodne u Mokošici, ujutro bi bila dostupna stanovnicima Koločepa. Znači li to da bi doktorica Marčić imala radno vrijeme od preko 12 sati? Zanima nas može li gospodin Franković odgovoriti na pitanje što će se dogoditi kada Postira zbog lošeg vremena ne bude vozila idoktorica više dana ostane u Gradu? U prošlosti se dogodilo više puta da je doktorica spasila život Kalamotezima svojom pravovremenom intervencijom.Moramo istaknuti da su se stanovnici Koločepa i do sada teško nosili s hitnim intervencijama iz Dubrovnika. U situacijama kad doktorice ne bi bilo na otoku, zbog korištenja godišnjeg odmora, stanovnici Koločepa morali su osobnim barkama voziti unesrečene u Orašac gdje bi ih čekalo vozilo hitne pomoći. Događalo se da bi iz Dubrovnika odbili izaći na intervenciju na Kalamotu brodom Lučke kapetanije ili policije na poziv samih mještana. Ako bi pak i prihvatili poziv, onda bi prvo morali ići po doktora na Lopud zbog nedostatka timova hitne pomoći u Dubrovniku.Do njihovog dolaska prošlo bi više od sat vremena, zaključite sami što to znači za čovjeka s ozlijedom glave ili srčanim udarom.

U izjavama odgovornih mogli smo čuti da gore navedeno smatraju zdrastvenim nadstandardom. Mi ovo smatramo osnovom za normalan život na otoku jer ipak se nalazimo u 21. stoljeću. Može li se gospodin Franković staviti u situaciju da pozli nekom članu njegove obitelji i da mu iz hitne pomoći odgovore da će doći za sat vremena? Na jučerašnji prilog Dubrovačke televizije gradonačelnik je odgovorio da grad nastavlja financirati rad ambulante na Koločepui da sve ostaje isto. Također je naveo da medicinske sestre na otoku nema 78 dana i da će zbog njegove odluke doktorica Marčić od sad moći osobno izdavati recepte i uputnice. Medicinska sestra na Koločepu posljednji put je bila prije nekoliko godina, a dosadašnji sustav izdavanja recepata i uputnica preko doktora s Lopuda funkcionirao je i više nego dobro. Jedina istina je da ništa nije isto i da gospodin Franković konstantno svojim izjavama pokušava zamazati oči Kalamotezima. Stanovnici Koločepa zahtijevaju doktora cijeli dan na otoku, tj. onako kako je i dosad bilo.

Ne zanimaju nas javna prebacivanja odgovornosti s Grada na Dom zdravlja i obratno. Ako navedene institucije nisu u stanju pronaći navedeni iznos, želimo da nam omoguće da sami financiramo rad liječnika na Kalamoti. Predizborni slogan trenutnih lokalnih vlastodržaca bio je ”Vrijeme je za Elafite”. U trenutnom mandatu gospodin Franković nije ništa napravio za Kalamotu. Jedini projekt bio je javni wc i rajski vrt poviše njega. U kakvom stanju je navedeni projekt jučer smo mogli vidjeti u prilogu Durovačke televizije. Ponovo se vraćamo na problem Mjesnog odbora na Koločepu koji i po ovom pitanju šuti i ne radi ništa. Razlog tomu je što su članovi odbora stranačke kolege našeg gradonačelnika, a sigurno tomu pridnosi činjenica da su dva člana zaposlenici Grada Dubrovnika. Po tko zna koji put osjećamo se kao građani drugog reda. Ovim djelom stanovnici Koločepa postaju jedini građani Dubrovnika koji nemaju adekvatnu medicinsku skrb.

Zahtijevamo od gradonačelnika da nam omogući normalan život. Neka pokaže da je on i naš gradonačelnik te da Kalamota postoji i izvan predizborne kampanje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *