STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ: Očekivali smo koronavirus i ovdje, moramo se držati mjera kako ne bi došlo do težeg scenarija

78

Povodom prvog slučaja koronavirusa u Dubrovniku, Stožer civilne zaštite DNŽ održao je konferenciju za novinare u 11 sati.

– Naime, jedan od ukupno 15 poslanih uzoraka potvrđen je kao pozitivan. Nismo previše iznenađeni, znali smo da ne možemo ostati otok ni u Hrvatskoj ni u cijeloj Europi. Inzistiramo dalje na mjerama koje je utvrdio nacionalni i županijski stožer i pozivamo građane da se tih mjera strogo pridržavamo jer je to jedini način da usporimo zarazu i omogućimo zdravstvenom osoblju da pruži pomoć svakome onome tko doista oboli, kazao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić

Župan je potvrdio kako se radi o zaposlenici Zračne luke Dubrovnik. 

Javnosti se obratio i zamjenik župana Joško Cebalo:

– Upravo smo održali sjednicu Stožera DNŽ. Tijekom noći su u naš karantenski smještaj smještene još dvije osobe, državljanka Grčke i državljanin Albanije koji su zatečeni na graničnom prijelazu Klek i sukladno svim propisanim mjerama prebačeni su u izolaciju.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić dao je nešto više detalja o pacijentici oboljeloj od koronavirusa.

– Radi se o ženskoj osobi, rođenoj 1966. godine, pacijentica se dobro osjeća, nalazi se u jedinici za izolaciju i ne bi trebalo biti pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja. Hospitalizirana je već u subotu, a gospođa iz Župe dubrovačke koja se spominjala po medijima je negativna na COVID 19.

– Obrađujemo kontakte oboljele osobe, jedan veći dio smo već obradili i dali naputke. Ukoliko imaju bilo kakve simptome, moraju nam se javiti i dalje ćemo postupati prema protokolu. Treba umiriti javnost, očekivali smo kako će doći do ovakve situacije, radimo na tome da smanjimo transmisiju bolesti. Jako je bitno da se pridržavamo mjera socijalnog distanciranja i respiratorne higijene, higijene ruku, znamo kako se virus širi u bliskom kontaktu preko zagađenih površina. Prema tome, pranje ruku je jedna jako dobra mjera, kazao je ravnatelj ZZJZ DNŽ, Mato Lakić.

Pošto je spremačica ZL Dubrovnik čistila avion i navodno tako oboljela, novinari su pitali Lakića jesu li u potrazi za putnikom koji je očito bio zaražen.

– Mi ne znamo gdje se točno zarazila, to još istražujemo, moguće je naravno da se radi o Zračnoj luci. Znamo kako su tisuće gostiju dolazile preko naše Zračne luke, je li netko od njih bio pozitivan, vrlo je moguće. Idemo u sljedeću fazu, borit ćemo se protiv bolesti, očekujemo još zaraženih, a učinit ćemo sve kako bi smanjili mogućnost velikog širenja zaraze i opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo se držati mjera kako ne bi došlo do nekog težeg scenarija.

Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko neretvanske opovrgnuo je priče kako se ne može kroz Neum.

-Tranzit kroz Neum za građane RH s osobnom iskaznicom je neometan. Radnici također mogu neometano prolaziti kroz neumski koridor, ako imaju potvrdu svog poslodavca o zaposlenju. Situacija se može promijeniti, ali tako je zasada. 

Na novinarsko pitanje što je s provjerom osoba koje su stigle iz inozemstva, a nalaze se na otocima, Pavličević je kazao: – Svaka osoba koja je došla iz potencijalno ugroženog područja, bilo iz kategorije 1 ili 2 evidentirana je u policijskom sustavu. U ovom trenutku imamo nešto više od 300 evidentiranih takvih osoba, svaka provjera iziskuje izlazak na teren i provjeravanje te osobe te slanju izvješća državnom inspektoratu koji je ovlašten postupati i sankcionirati te osobe ukoliko se ne pridržavaju mjera.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *