STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Imamo dvoje novozaraženih, situacija je stabilna

79

Kao i svakog dana, upravo je u tijeku konferencija za novinare ispred OB Dubrovnik. Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako danas u našoj županiji imamo dvije nove osobe pozitivne na koronavirus.

– Čujem kako se stigmatiziraju bolesnici oboljeli od koronavirusa, iako sam uvjeren kako u našoj županiji toga nema, jer bi to bilo necivilizirano ponašanje. Moram napomenuti kako istražujemo kontakte zaraženih, ti ljudi taje neke podatke i kontakte, što nije prihvatljivo jer ne možemo zatvoriti krug kontakata.

– Iz DNŽ smo uputili 297 uzoraka, 41 osoba je pozitivna na virus, očekujemo još 25 nalaza za poslane uzorke. U karanteni imamo smještenu jednu osobu, jer je državljanka Grčke nakon isteka roka izolacije pošla u svoju matičnu državu, kazao je zamjenik župana Joško Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik dr Marijo Bekić prvo se osvrnuo na slučaj pacijentice iz Metkovića. Podsjetimo, Metkovka je stigla u dubrovačku bolnicu, gdje joj je rečeno kako nije hitan slučaj i da se vrati sutra.

– U ime ustanove OB Dubrovnik, ispričao bih se jer se radilo o nesporazumu vezano uz pacijenticu iz Metkovića. Pacijentica je naručena jutros. U bolnici imamo 11 pacijenata pozitivnih na COVID-19, deset ih je na infektologiji, a jedna je osoba u Jedinici intezivnog liječenja.

Medijima se obratio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, dr Mato Lakić: – Kao što ste čuli imamo dvoje novozaraženih. Obrađujemo kontakte, oni do kojih smo došli su u samoizolaciji. Tijekom epidemiološke obrade važno je da nam kažete istinu ukoliko ste bili u kontaktu, apeliram na iskrenost, u pitanju je javno zdravlje.

– Izdao bih upozorenje i zamolbu. Brda su nam se zabijelila, lijepo je to vidjeti, ali ovo nije dobro vrijeme za snježne radosti i druženje. Dobili smo informacije kako se roditelji upućuju s djecom na snijeg u Konavle pa smo već postavili policiju na punktove i odvratili nekoliko obitelji od te ideje, kazao je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *